PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | nr 899, t. 2 Finanse, bankowość i ubezpieczenia | 24--32
Tytuł artykułu

Metodologiczne osobliwości i struktura współczesnej nauki finansów

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem artykułu jest ukazanie metodologicznego statusu nauki o finansach. Szczególne miejsce autor poświęca rozważaniom dotyczącym przedmiotu nauki o finansach.
EN
The aim of the article is to present a methodological status of finance. A special attention is put on subject of finances. (A.Ł.)
Twórcy
Bibliografia
  • Bernstein P.L. (1998): Intelektualna historia Wall Street. Warszawa.
  • Blaug M. (1995): Metodologia ekonomii. Warszawa.
  • Blaug M. (2000): Teoria ekonomii. Ujęcie retrospektywne. Warszawa.
  • Brealey R.A., Myers S.C. (1995): Podstawy finansów przedsiębiorstw (tom II). Warszawa.
  • Coase R. (1998): The New Institutional Economics. "American Economic Review" May.
  • Dudziński J., Flejterski S. (1981): Zarys przedmiotu i metody ekonomii politycznej. Szczecin.
  • Fedorowicz Z. (1997): Podstawy teorii finansów. Warszawa.
  • Flejterski S. (1999): Dywersyfikacja struktur we współczesnej bankowości. Podejście teoretyczne. "Bank i Kredyt" nr 5.
  • Flejterski S. (2001): E-finance and Macro-, Mezzo- and Microeconomics. An Introduction to the Costs and Benefits Analysis. "TIGER Working Paper Series" No. 2, Warsaw, March.
  • Flejterski S. (1999): Różnicowanie struktur we współczesnej bankowości, Szczecin.
  • Fourastie J. (1972): Perspektywy ekonomii współczesnej. W: Myśli przewodnie. Warszawa.
  • Gauderaet P.M., Molinier J. (2000): Finanse publiczne. Warszawa.
  • Greif A. (1998): Historical and Comparative Institutional Analysis. "American Economic Review", May.
  • Groppelli A.A., Nikbakht E. 1999: Wstęp do finansów. Warszawa.
  • Haugen R.A. (1999): Nowa nauka o finansach. Przeciw efektywności rynku. Warszawa.
  • Hockuba Z. (2001): Nowa ekonomia instytucjonalna - czy zdominuje nasze myślenie w rozpoczynającym się stuleciu. VII Kongres Ekonomistów Polskich sesja I, zeszyt 2, Warszawa.
  • Jajuga K. (2000): Finanse u progu XXI wieku - nowe wyzwania dla teorii i praktyki. W: Finanse, banki i ubezpieczenia w Polsce u progu XXI wieku (tom IV), Poznań.
  • Jajuga K. (2000) (red.): Metody ekonometryczne i statystyczne w analizie rynku kapitałowego. Wrocław.
  • Kowalski-Glikman J. (2000): Święty Grad współczesnej fizyki. "Rzeczpospolita" nr 209.
  • Kwaśnicki W. (2001): Ekonomia ewolucyjna - w poszukiwaniu alternatywnego wyjaśnienia rzeczywistości społeczno-gospodarczej. VII Kongres Ekonomistów Polskich sesja I, zeszyt 9, Warszawa.
  • Morawski W. (2001): Socjologia ekonomiczna. Problemy, Teoria, Empiria. Warszawa.
  • Nowak L. (1972): Model ekonomiczny. Warszawa.
  • Owsiak S. (1999): Finanse publiczne. Teoria i praktyka. Warszawa.
  • Solarz J.K. (2000): Półprawdy. "Bank" nr 7.
  • Szyszko L. (2000) (red.): Finanse przedsiębiorstwa. Warszawa.
  • Topolski J. (1968): Metodologia historii. Warszawa.
  • Zielonka P., Tyszko T. (1999): Nowoczesne finanse: efektywność rynku czy finanse behawioralne. "Bank i Kredyt" nr 11.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000010418

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.