PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | nr 558 | 65--79
Tytuł artykułu

Problemy konkurencyjności polskich produktów rolnych i żywnościowych w świetle integracji z Unią Europejską

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
The Competitiveness of Polish Agricultural and Food Products in the Light of Integration with the European Union
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Autor pisze o konkurencyjności polskich produktów rolnych i żywnościowych w kontekście przyszłego członkostwa Polski w UE, której rynek rolny jest wysoko dotowany i uregulowany. Analiza obejmuje: czynniki determinujące niską konkurencyjność polskich produktów rolnych, słabą organizację rynku rolnego, brak programu restrukturyzacji i wsparcia rządu dla transformacji oraz słaby fragmentaryczny przemysł przetwórczy.
EN
The main aim of this article is to describe the competitive position of Polish agricultural and food products in connection with Poland's future accession to the European Union, whose agricultural market is highly subsidised and regulated. Healthy, tasty and relatively cheap Polish food present a serious threat to EU producers, who benefit from the intervention programmes of their governments. The analysis covers: factors determining the low competitiveness of Polish agricultural and food products, in particular the absence of systemic protection for the Polish market; the poor organisation of agricultural markets, in particular the absence of such modern market institutions as commodity exchanges and auctions, as well as the lack of a restructuring programme and government support for systemic transformations; and the weak and fragmented food processing industry. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
65--79
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Bogdan J., Waszkiewicz J., O skuteczności walki konkurencyjnej, "Marketing i Rynek" 1998, nr 1.
  • Gajewska H., Polityka konkurencji na jednolitym rynku europejskim, Zeszyty Naukowe AE w Poznaniu, Poznań, Studia Europejskie Debiuty 1997, nr 252.
  • Jasiński L., Analiza integracji, ZIGGUART, Warszawa 1998.
  • Jasiński L., Reforma Unii Europejskiej, ZIGGUART, Warszawa 1998.
  • Klimczak B., Rolnictwo wobec konkurencji ekonomicznej, Zeszyty Naukowe AE we Wrocławiu, Wrocław 1996, nr 713.
  • Kotler Ph., Marketing, Gebethner i Ska, Warszawa 1994.
  • Lubiński M., Konkurencyjność gospodarki: Pojęcie i sposób mierzenia, Raporty Instytutu Rozwoju i Studiów Strategicznych 1995, nr 35.
  • Niektóre problemy ogrodnictwa a integracja Polski z Unią Europejską, J. Świetlik, J. Mierwiński, G. Stępka, T. Smoleński, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Warszawa 1997, nr 419.
  • Skorygowany program restrukturyzacji mleczarstwa w Polsce, Krajowe Porozumienie Spółdzielni Mleczarskich, Warszawa 1998 (maszynopis).
  • Rutkowski I., Marketing jako źródło przewagi konkurencyjnej na rynku, SGH, Monografie i Opracowania, Warszawa 1993, nr 376.
  • Zegar J.S., Bariery i szanse konkurencyjności polskiego rolnictwa, Raporty Instytutu Rozwoju i Studiów Strategicznych 1995, nr 35.
  • Żukrowska K., Umiędzynarodowienie produkcji a konkurencyjność, Raporty Instytutu Rozwoju i Studiów Strategicznych 1995, nr 35.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000010734

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.