Czasopismo
2003
|
nr 983, t. 2 Agrobiznes 2003 : jakość jako podstawowy instrument konkurencyjności w agrobiznesie
|
155--159
Tytuł artykułu
Autorzy
Warianty tytułu
Consumers' Expectations on Food Quality
Języki publikacji
Abstrakty
Artykuł zawiera rozważania na temat oczekiwań konsumentów wobec jakości żywności. Autorka, podkreśla, że wraz ze wzrostem skali produkcji oraz coraz wyższym stopniem przetworzenia żywności, zagadnienie jakości i bezpieczeństwa żywności nabiera zasadniczego znaczenia. Konsumenci postrzegają jakość żywności przez pryzmat jej bezpieczeństwa, jako wolną od zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych, posiadającą odpowiednie walory smakowo-zapachowe oraz wysoką wartość odżywczą.
The issue of quality is gaining growing importance among as well consumers' as producers. The growing scale of food production and competition on the food market as well as the increasing level of food processing make the aspects of food quality including the food safety more and more important. The consumers perceive food quality including the food safety more and more important. The consumers perceive food quality focusing on the aspects as safety and the absence of chemical and microbiological contamination as well as the taste, smell and high nutritional value. It is crucial to emphasize the producers responsibility for the food quality and implementation of quality assurance systems and food control in order to improve consumers' protection on the food market. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
155--159
Opis fizyczny
Twórcy
autor
Bibliografia
- Bezpieczna żywność a integracja europejska - opinie respondentów z niektórych krajów Europy Środkowej i Wschodniej (2002). Badanie CBOS "Aktualne problemy i wydarzenia" (136). Internet: http://www.cbos.com.pl, (19.04).
- Ochrona środowiska (2002). Warszawa GUS, Informacje i Opracowania Statystyczne.
- Ozimek I. (1996): Uwarunkowania wyboru żywności przez konsumentów w okresie przekształceń rynkowych. Praca doktorska, Wydział Żywienia Człowieka oraz Gospodarstwa Domowego, Warszawa (maszynopis).
- Sprawozdanie z działalności Inspekcji Handlowej w 2000 roku. (2001) Inspekcja Handlowa, Główny Inspektorat, Warszawa.
- Sprawozdanie z działalności Inspekcji Handlowej w 2001 roku. (2002) Inspekcja Handlowa, Główny Inspektorat, Warszawa.
- Sprawozdanie z działalności Inspekcji Handlowej w 2002 roku. (2003) Inspekcja Handlowa, Główny Inspektorat, Warszawa.
- Zalewski R.I. (2002): Zarządzanie jakością w produkcji żywności. Wydawnictwo AE w Poznaniu, Poznań.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000010840