Czasopismo
2002
|
nr 941, t. 1 Agrobiznes 2002 : przemiany w agrobiznesie i obszarach wiejskich oraz ich następstwa
|
86--92
Tytuł artykułu
Autorzy
Warianty tytułu
The Differences between the Volume of Fat and Protein in Milk Prices
Języki publikacji
Abstrakty
Artykuł zawiera analizę relacji między wartością rynkową tłuszczu mlecznego i suchej masy beztłuszczowej. Analizy systemów zapłaty za mleko dokonano wykorzystując dane dotyczące skupu mleka surowego i zapłaty za nie w trzech zakładach mleczarskich, za rok 2000. Uwzględniono takie pozycje, jak: ilość dostarczanego mleka, zawartość składników chemicznych w mleku, średnią cenę płaconą za jeden litr mleka każdemu dostawcy w miesiącu.
The aim of the analysis was qualification of relation between the value of fat and glairs in systems of pay for raw milk to purchasing center on the example of three diary plants. The object of the elaboration was also qualification of formation of pay to deliverers for chemical composition (flat, glair) in dependence on different quantities of delivered milk. The aim of the investigations was also settlement of factual participation of individual components of milk in price paid to deliverers. (short original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
86--92
Opis fizyczny
Twórcy
autor
autor
Bibliografia
- Bazydło I.: Analiza systemów zapłaty preferujących jakość mleka. Biul. Nauk. nr 8. 2000.
- Imbs B.: Różnice między wartością tłuszczu mlecznego i suchej masy beztłuszczowej i ich konsekwencji dla rynku mleka. Przegl. Mlecz. nr 2. 1993.
- Imbs B., Bazydło I.: Przyczyny i zmiany między wartością rynkową tłuszczu i suchej masy beztłuszczowej mleka na światowym i krajowym rynku mleka. Przegl. Mlecz. nr 6. 1994.
- Imbs B.: Światowy rynek mleka. Stan i perspektywy. Przegl. Mlecz. nr 11.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000011527