PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | nr 510 | 5--18
Tytuł artykułu

Zasady doboru opakowania do właściwości żywności

Autorzy
Warianty tytułu
Principles of Selecting Packaging Materials According to the Properties of Food Products
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule przedstawiono podstawowe zasady doboru opakowania w zależności od głównych czynników wywołujących psucie się produktów w czasie przechowywania bądź transportu. Omówiono poszczególne grupy produktów żywnościowych, zwracając uwagę na to, że właściwości produktu nie są stałe, ale ulegają zmianom z upływem czasu i działania warunków środowiska. Zmianom podlega tworzywo opakowaniowe i produkt, przy czym działanie makrośrodowiska jest bardziej agresywne w stosunku do opakowania niż produktu.
EN
The basic principles of selecting packaging materials, according to the main factors causing food spoilage during storage or transportation, are presented. Individual groups of food products are discussed. Attention is brought to the fact that the properties of a product are not stable but they undergo changes with time, being additionally affected by the environment. Although both the packaging material and the product undergo changes, the action of the macroenvironment is more aggresive on the packaging material than on the product. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
5--18
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Advances in Food Researche, vol. 32. Academic Press, Inc. Ltd., London 1988.
  • Baltes W., Lebensmittelchemie, Springer- Verlag, Berlin, Heidelberg, New York 1992.
  • Cichoń Z., Nowoczesne opakowalnictwo żywności, Ossolineum, Wrocław 1996.
  • Cichoń Z., Towaroznawcza koncepcja diagnozowania i wartościowania zmian jakości produktów spożywczych w ujęciu logistycznym, AE, Zeszyty Naukowe, Seria: Monografie, nr 107, Kraków 1992.
  • Crosby N.T., Food Packaging Materials, Applied Science Publ. Ltd., London 1981.
  • Feldman M., Nowości w opakowaniach do żywności, "Przemysł Spożywczy" 1992, nr 3.
  • Fricker A., Lebensmittel - mit allen Sinnen prüfen, Springer- Verlag, Berlin, Heidelberg, New York 1984.
  • Grundke G., Rationelles verpacken von Fleisch und fleitschwaren, Forum Ware 22, 1994, nr 1-4.
  • Heiss R., Verpackung von Lebensmitteln, Springer- Verlag, Berlin, Heidelberg, New York 1980.
  • Jakowski S., Aktualne tendencje dotyczące produkcji i stosowania opakowań, "Opakowanie" 1985,nr 4.
  • Lox F., Packaging and Ecology, Pira International Surrey UK, 1992.
  • Robertson G.L, Food Packaging; Principles and Practice, Marcel Dekker, Inc., New York 1992.
  • Salunkhe D.K., Kadam S.S., Handbook of Fruit Science and Technology, Marcel Dekker, Inc., New York 1995.
  • Shapiro R., Nutrition Labeling Handbook, Marcel Dekker, Inc., New York 1995.
  • Stan aktualny i perspektywy rozwoju wybranych dziedzin przetwórstwa żywności, praca zbiorowa pod red. J.R. Warchalewskiego, Wyd. PTIŻ Oddział Wielkopolski, Poznań 1995.
  • The Wiley Encyclopedia of Packaging Technology, J. Wiley and Sons, New York 1986.
  • Towaroznawstwo. Produkty Spożywcze, praca zbiorowa pod red. A. Lepmki, PWE, Warszawa 1985.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000011821

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.