Warianty tytułu
Testing the Discriminating Ability of Candidates for a Sensory Panel, Using Model Samples
Języki publikacji
Abstrakty
W artykule przedstawiono metody, przedmiot oraz wyniki badań sprawności dyskryminacyjnej kandydatów do zespołu oceniającego z użyciem próbek modelowych. Badania wykonano na podstawie norm ISO 3972, ISO 8586 oraz dodatkowo metodą parzystą według ISO 5495.
In the paper the results of studies on the repeatability of the results of sensory assessment as a measure of the suitability of the judges are presented. The results obtained were compared with those of the tests on the suitability of judges, based on the value of the difference threshold. It was found out that better, more precise results were obtained when candidates were selected on the basis of their individual repeatability of results. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
65--69
Opis fizyczny
Twórcy
autor
Bibliografia
- Barylko-Pikielna N., Zarys analizy sensorycznej żywności, WNT, Warszawa 1975.
- ISO 5495. Paired Comparison Test.
- ISO 3972. Investigating Sensitivity of Taste.
- Jędryka T, Metoda eliminacji, AE, Zeszyty Naukowe, Kraków 1993, nr 406.
- Jędryka T., Metoda wielokrotnych uporządkowań, AE, Zeszyty Naukowe, Kraków 1989, nr 282.
- PN-ISO 8586. Ogólne wytyczne wyboru, szkolenia i monitorowania oceniających.
- Steczkowski J., Zeliaś A., Statystyczne metody analizy cech jakościowych, PWN, Warszawa 1981.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000011827