PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | nr 526 | 27--32
Tytuł artykułu

Badanie fizykochemicznych parametrów jakości wybranych miodów nektarowych

Warianty tytułu
Testing the Physicochemical Quality Parameters of Selected Nectar Honeys
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W pracy omówiono kompleksowe badania fizykochemicznych parametrów jakości najbogatszej odmianowo grupy miodów nektarowych. Miody poddane badaniu należały do odmiany akacjowej NA, lipowej NL i wielokwiatowej NK.
EN
The paper deals with the testing of the physicochemical quality parameters of selected nectar honeys (acacia-flower, lime-flower, and multiflower honeys). The results were statistically analysed in order to check whether there were any statistically significant differences in the average values of the parameters of the tested honey types. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
27--32
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Andrełowicz A., Kotlarek J., Zawartość popiołu i fosforu oraz przewodnictwo właściwe i aktywność fosfatazy w jasnych miodach handlowych, Roczniki PZH 1968, nr 19.
  • Bańkowska-Pennar H., Pieczonka W., Przewodność elektryczna miodów pszczelich i jej zmiany w czasie składowania, "Przemysł Spożywczy" 1987, nr 3.
  • Bożyk Z., Rudzki W., Metody statystyczne w badaniu jakości produktów żywnościowych i chemicznych, WNT, Warszawa 1977.
  • Curyło J., Krytyczne uwagi o namiastce miodu pszczelego - "syropie pszczelim sokowym", "Pszczelarstwo" 1973, nr 6.
  • Gliszczyńska A., Koziołowa A., The Principles of Objective Color Measurement, "Forum Ware" 1995, nr 1-4.
  • Klofutar C., Marinko R., Electrolytic Conductivity of Aqueos Solutions of Honey, "Farm Vestn." 1995, nr 46.
  • Ładoński W., Gospodarek T., Podstawowe metody analityczne produktów żywnościowych, PWN, Warszawa-Wrocław 1986.
  • PN-88/A-77626.
  • PN-81/C-04011.
  • PN-87/C-89291/20.
  • Rybak H., Charakterystyka chemiczna krajowych miodów odmianowych, Pszczelnicze Zeszyty Naukowe 1986, nr 30.
  • Sikora T., Cybura K., Badanie wybranych wyróżników fizykochemicznych określających jakość odmianowych miodów nektarowych, AE, Zeszyty Naukowe nr 449, Kraków 1994.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000011829

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.