PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | nr 526 | 11--19
Tytuł artykułu

Badanie nad jakością wybranych olejów jadalnych oraz szybkością ich starzenia w warunkach modelowych w zależności od rodzaju materiału opakowaniowego

Warianty tytułu
Studies on the Quality of Selected Edible Oils And Their Ageing Rate, Depending on the Type of Packaging Material
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem niniejszej pracy było przebadanie jakości krajowych olejów jadalnych dostępnych na rynku. Ponadto celem pracy było zbadanie, w jakim stopniu opakowanie w postaci butelek z wysokociśnieniowej folii polietylenowej stosowane przez producentów krajowych zabezpiecza oleje przed niekorzystnymi zmianami jakości, w porównaniu z opakowaniem w postaci puszek z blachy białej, stosowanym przez producentów.
EN
The aim of the paper was to assess the quality of home-made edible oils available on the market and to determine the effect of the type of packaging material used for a unit package on the quality of the product. Changes occuring in the oils during the ageing process were described by means of kinetic functions. It was found that the quality of home-made edible oils in the quarantee period was satisfactory. Besides, it was found that the ageing rate of canned oils-tinned sheet used as the packaging material-was, on the average, twice as low as that of bottled oils when high-pressure polyethylene sheeting was used as the packaging material. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
11--19
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Czechowska-Liszka M., Badania nad jakością importowanych olejów jadalnych dostępnych na rynku krajowym. Optymalizacja jakości wyrobów, materiały konferencji naukowej zorganizowanej przez Wydział Towaroznawstwa AE w Krakowie przy współpracy Oddziału Krakowskiego Polskiego Towarzystwa Towaroznawczego, Kraków 20-21 IX 1998, AE w Krakowie, Kraków 1995.
  • Kondratowicz-Pietruszka E., Kinetyczna analiza wybranych krzywych zmian jakości wyrobów, Zeszyty Naukowe, Seria specjalna: Monografie nr 125, AE, Kraków 1995.
  • PN-86/A-86918, Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie zawartości nadtlenków.
  • PN-80/A-86921, Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie liczby kwasowej.
  • PN-76/A-86944, Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie liczby jodowej.
  • PN-60/A-86924, Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Wykrywanie obecności aldehydu epihydrynowego.
  • PN-66/A-04020, Analiza sensoryczna. Zasady ogólne.
  • PN-86/ A-86908, Tłuszcze roślinne jadalne. Rafinowane oleje roślinne.
  • Ziemlański Ś., Budzyńska-Topolowska J., Tłuszcze pożywienia i lipidy ustrojowe, PWN, Warszawa 1991.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000011830

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.