Warianty tytułu
Research into the Recurrence of Sensory Assessment Results
Języki publikacji
Abstrakty
Celem artykułu było zbadanie zmienności sprawności sensorycznej członków zespołu w dłuższym okresie, możliwość monitorowania oceniających w trakcie samej oceny produktu, bez wcześniejszego orzekania o ich przydatności do ocen sensorycznych.
This article looks at the recurrence of sensory assessment results in order to measure the usefulness of assessors to the assessment team. The results produced do not confirm the common view as to the high and constant assessment capability of the team members, selected on the basis of special tests. The research shows that conclusions about the researched items should be based only the results of those assessors who were able to repeat their assessment results to a high degree. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
23--27
Opis fizyczny
Twórcy
autor
Bibliografia
- Baryłko-Pikielna N., Zarys analizy sensorycznej żywności, WNT, Warszawa 1975.
- Jędryka T., Metoda wielokrotnych uporządkowań, AE w Krakowie, Zeszyty Naukowe, Kraków 1989, nr 282.
- Steczkowski J., Zeliaś A., Statystyczne metody analizy cech jakościowych, PWN, Warszawa 1981.
- ISO 3972. Investigating Sensitivity of Taste.
- PN-ISO 8586. Ogólne wytyczne wyboru, szkolenia i monitorowania oceniających.
- PN -66/ A-04020. Analiza sensoryczna. Zasady ogólne.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000011837