PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | nr 65 (nr 869) | 59--65
Tytuł artykułu

Urządzenie do ciągłego pomiaru wilgotności mas czekoladowych

Warianty tytułu
A Device for On-line Measurement of Moisture Content of Chocolate Pulp
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W urządzeniu do ciągłego pomiaru wilgotności mas czekoladowych wykorzystano metodę dielektryczną. W pierwszej części pracy wykonano badania mające na celu określenie zależności pomiędzy wskazaniami przyrządu a rzeczywistą wilgotnością mas czekoladowych. Następnie sprawdzono zgodność wskazań przyrządu z wilgotnościami oznaczonymi metodą termograwimetryczną. (oryg. streszcz.)
EN
In the device for an on-line measurement of moisture content of chocolate pulp a dielectric method was used. In the first part of the study, investigations aiming at determination of the relationship between read-outs of the device and real moisture content of chocolate pulp were carried out. The measurements enabled graduation of the device in moisture content units. Next, the agreement of read-outs with moisture content determined by a dryer method was verified. On the basis of statistical tests it was found that results obtained by the two methods are not significantly different. (original abstract)
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000011852

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.