Czasopismo
Tytuł artykułu
Warianty tytułu
Phosphorus Balance and Retention in Monogastric Animals Fed on Diet Based on Different Pea Varieties
Języki publikacji
Abstrakty
Badania miały na celu określenie bilansu i retencji fosforu przez zwierzęta monogastryczne w zależności od pobranej paszy zróżnicowanej odmianami grochu. Dla składników mineralnych ogólną miarą wykorzystania, czyli przyswajalności, jest retencja w organizmie, określana na podstawie bilansu spożycia i wydalania, Gawęcki i in., 1998. Do badań użyto trzy odmiany grochu siewnego: białokwitnąca - AGRA (jadalna i ogólnoużytkowa), pastewne: KIER (białokwitnąca) oraz barwnie kwitnąca: WIATO. Każda odmiana stanowiła jeden z komponentów 3 mieszanek doświadczalnych przygotowanych do eksperymentu. Doświadczenie bilansowe przeprowadzono na 24 białych szczurach laboratoryjnych [Rattus norwegicus albinus - szczepu Wistar], pochodzących z własnej hodowli. Zwierzęta podzielono na trzy grupy doświadczalne, po 8 osobników każda. W pobranych próbkach 3 mieszanek doświadczalnych oraz 24 próbkach kału i moczu określono podstawowy skład chemiczny oraz zawartość fosforu. Określono, na podstawie bilansu spożycia i wydalenia tego składnika w kale i moczu stopień ich wykorzystania. (abstrakt oryginalny)
The aim of the study was to determine the balance of phosphorus in monogastric animals according to feed with pea varieties. The examined materials were seed peas: AGRA - white flowered (edible and for general use), KIER (fodder) and colour flowered: WIATO (fodder). The balance-digestibility experiment was carried out on 24 male Wistar rats [Rattus norwegicus albinus]. The rats were divided into 3 groups of 8 each. Content of phosphorus in experimental mixtures and dung and urine samples from experiment are were determined. On the basis of intake and excretion phosphorus balance, the utilization ratio was estimated. The results shown in tables. On the basis of the obtained results it has been stated that the efficiency of P utilization is dependent on pea varieties. (original abstract)
Słowa kluczowe
Rocznik
Strony
138--143
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
- AOAC, Official Methods of Analysis of the Association of Analytical Chemist, 15th Edition, 1990.
- BURGSTALLER G., Praktyczne żywienie świń. PWRiL, W-wa. 1986.
- GAWĘCKI J., Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, W-wa. 1998.
- GRELA E., Możliwość zwiększenia biodostępności fosforu z pasz roślinnych w żywieniu loch. Mat. Konf. XXIX Sesji Naukowej, SGGW, Rogów, 25, 2000.
- JAMROZ D., Zapotrzebowanie drobiu na składniki mineralne. W: Związki mineralne w żywieniu zwierząt. Poznań, 8-9.09.1994. 299-309.
- LUBOWICKI R., JACYNO E., PETKOV K., SEIDLER S., HALECZKO T., Skład chemiczny nasion polskich odmian grochu siewnego i peluszki. Szczec.Rocz. Nauk., V, 2, 65-73, 1990.
- MATYKA S., KOROL W., JAŚKIEWICZ T., BIELECKA G., Skład chemiczny i wartość pokarmowa nasion roślin strączkowych. CLPP Lublin, 1996.
- MCLEOD M.N., Plant tannins - their role in forage quality. Nutr. Abstr. and Rev. 14, 11, 1974.
- PASTUSZEWSKA B., Czynniki wpływające na wartość pokarmową bobiku, grochu i łubinu dla zwierząt nieprzeżuwających. PAN. Wrocław. 1985.
- PAWLIK J., Oznaczanie zawartości metioniny w niektórych materiałach paszowych. Biul. Centr. Stacji Oceny Pasz, Czechnica, 2, 39-42, 1972.
- NRC. National Research Council, Washington, USA, 1988
- RAKOWSKA M., SZKIŁŁĄDZIOWA W., KUNACHOWICZ H., Biologiczna wartość białka żywności. W N-T, Warszawa, 1978.
- SCHILLAK R., Oznaczanie składników mineralnych w materiałach roślinnych. Cz.IV, Plomiennictwo- fotometryczne pomiary potasu, sodu i wapnia. Rocz. Nauk. Roi. 19672b, 93A, 2, s. 335-336.
- SKIBNIEWSKA T., KAKOWSKA-LIPIŃSKA J., Oznaczanie tryptofanu w produktach spożywczych. Rocz. PZH, 21, 3,303-310, 1976.
- SKULMOWSKI J., Metody określania składu pasz i ich jakości. PWRiL, W-wa. 1974.
- TYCZKOWSKA K., Biuletyn Inf. Przem. Paszowego, nr 4, 1977.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000011880