PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | nr 59 (nr 796) | 45--62
Tytuł artykułu

Derywatograficzne badania związków chemicznych stosowanych jako konserwanty żywności Część I : Etapy termicznego rozkładu i ich charakterystyka

Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Badano proces pełnego rozkładu termicznego wybranych związków chemicznych stosowanych w przemyśle spożywczym jako konserwanty żywności. W badaniach zastosowano metodę derywatograficzną ogrzewając próbki w zakresie temp. 293 K - 1273 K. Badaniami objęto sole sodowe takie, jak: mrówczan, benzoesan, propionian, azotan(V), azotan(III) i siarczan(IV). Z otrzymanych krzywych derywatograficznych określono: liczbę rozkładu, temperatury charakterystyczne dla każdego etapu, temperatury topnienia, ubytki masy w poszczególnych etapach oraz całkowite ubytki masy.
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000011915

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.