Warianty tytułu
Języki publikacji
Abstrakty
W pracy przedstawiono własne wyniki badań dotyczące procesu mineralizacji mikrofalowej próbek wyrobów cukierniczych. Stosując kwas azotowy i nadtlenek wodoru jako odczynniki utleniające do roztwarzania próbek wyrobów cukierniczych dobrano optymalne warunki procesu mineralizacji, takie jak: ilość dodawanych odczynników, czas trwania i moc energii mikrofalowej użytej w poszczególnych etapach mineralizacji. W otrzymanych mineralizatach oznaczono całkowitą zawartość metali ciężkich: Pb(II), Zn(II), i Cu(II) metodą woltamperometrii inwersyjnej, Pb(II) metodą potencjometryczną, Zn(II), Cu(II), As(III) i Sn(II) metodą spektrofotomeryczną oraz Sn(II) metodą spektrofluorymetryczną. Wykazano doświadczalnie, że czas mineralizacji jest najkrótszy w przypadku metody mineralizacji mikrofalowej, a otrzymane mineralizaty w pełni nadają się do dalszych badań fizyko-chemicznych.
Rocznik
Numer
Strony
63--75
Opis fizyczny
Twórcy
autor
autor
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000011921