Czasopismo
2002
|
nr 941, t. 1 Agrobiznes 2002 : przemiany w agrobiznesie i obszarach wiejskich oraz ich następstwa
|
480--485
Tytuł artykułu
Autorzy
Warianty tytułu
Competitive Situation Analysis of Food Industry (the Case of Brewery)
Języki publikacji
Abstrakty
Na przykładzie wybranego browaru pokazano możliwość praktycznego zastosowania metody "5 sił Portera" do analizy otoczenia konkurencyjnego przedsiębiorstwa. W modelu "5 sił Portera" wyodrębnionych zostało pięć elementów mających wpływ na pozycję konkurencyjną firmy: dostawcy, odbiorcy, nowi konkurenci wchodzący do sektora, producenci wyrobów substytucyjnych oraz już istniejąca konkurencja w sektorze. Każdy z tych elementów oddziałuje na sektor z pewną siłą.
The properly assessment of determinants in more and more unpredictable environment becomes the base of correctly management of organizations. The particularly influence on this process has identification of factors that limit in practice the volume and quality implementation of the strategic analysis tools in small and medium enterprises. In this article was made a trial of realization of model "Five Forces" by Porter using in analysis of competitive situation the brewery. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
480--485
Opis fizyczny
Twórcy
autor
autor
Bibliografia
- Gierszewska G., Romanowska M.: Analiza strategiczna przedsiębiorstwa. PWE. Warszawa. 1998.
- Krukowski K., Kulas-Klimaszewska I.: Planowanie strategiczne. Wybrane metody. APIS. Olsztyn. 2002.
- Porter M.E.: Strategia konkurencji. PWE. Warszawa. 1994.
- Porter M.E.: Porter o konkurencji. PWE. Warszawa. 2001.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000012097