PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | nr 72 | 61--72
Tytuł artykułu

Koniunktura w handlu jako wynik stanu kondycji polskiej gospodarki w okresie 1994-2002

Warianty tytułu
Economic Trend in Trade as the Outcome of Polish Economy Condition in 1994-2002
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Instytut Rozwoju Gospodarczego SGH w Warszawie prowadzi badania koniunktury w handlu od 1993 roku. Prowadzone są one za pomocą testu koniunktury na podstawie ankiety. Wyniki ankiety są obliczane dla całego kraju w następujących przekrojach: rodzaje własności przedsiębiorstw, dziedziny działalności handlowej (branże), charakter prowadzonej działalności (hurt, półhurt, detal), wielkość ośrodków, w których przedsiębiorstwa handlowe prowadzą swoją działalność oraz wielkość przedsiębiorstwa, mierzona ilością zatrudnionych osób. Zaprezentowane wyniki badań koniunktury obejmują lata 1994-2002. W ramach artykułu opisane zostały również czynniki ograniczające polepszenie sytuacji przedsiębiorstw handlowych.
EN
The Research Institute of Economic Development of the Warsaw School Economics has conducted business test surveys in trade since 1993. During the period 1994-1997 results of research have shown a very positive situation in polish trade, however there were short, seasonal periods of economic breakdown at the beginning of each year. However, the economics situation in trade has deteriorated starting from the third quarter of 1998 till the third quarter of 2002. During the tested period, foreign trade companies faced the most difficulties as compared to companies of different ownership. From the beginning of the period examined, four factors have limited improvements of economic situation of trade companies, these are: competition, insufficient demand, costs of labour and high interest rates. (original abstract)
Twórcy
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000013442

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.