Czasopismo
2003
|
nr 983, t. 1 Agrobiznes 2003 : jakość jako podstawowy instrument konkurencyjności w agrobiznesie
|
101--108
Tytuł artykułu
Autorzy
Warianty tytułu
Protection of Public Health in Poland and Genetically Modified Food
Języki publikacji
Abstrakty
Przyszłe członkostwo Polski w Unii Europejskiej przyczynia się do konieczności zmiany przepisów prawnych w zakresie bezpieczeństwa żywności transgenicznej i biotechnologii. Autorka omawia szanse i zagrożenia żywności zmodyfikowanej genetycznie. Analizuje przepisy prawne dotyczące organizmów i żywności zmodyfikowanej genetycznie, które zostały w ostatnich latach wcielone do prawodawstwa polskiego.
The paper presents the legal regulations concerning production, label specifications and other requirements that must complied with in relation to genetically modified food products, and the regulations concerning their placement in the market, actually in force in Poland and the European Union countries. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
101--108
Opis fizyczny
Twórcy
autor
Bibliografia
- Jelonkiewicz W. (2000): Pomidor w bananie. "Rzeczpospolita - Magazyn" nr 44 z dnia 3.11.2000 r.
- Czarnecki J. (2001): GMO w USA. "Polski Rynek Żywności" nr 2(6), Polska Federacja Producentów Żywności.
- Stankiewicz D. (2000): Organizmy zmodyfikowane genetycznie. Biuro Studiów i Ekspertyz Kancelarii Sejmu.
- Twardowski T., Michalska A. (2000): Dylematy współczesnej biotechnologii. TNOiK, Toruń.
- Twardowski T., Michalska A. (1998): Genetycznie modyfikowane organizmy (GMO) a środowisko. Wyd. Edytor, Poznań.
- Szponar L., Traczyk I., Walkiewicz A., Jarzębska M. (2002): Nowa żywność, w tym żywność GMO w świetle regulacji prawnych w Polsce i Unii Europejskiej. [w:] Żywienie człowieka i metabolizm. XXIX, Suplement., IŻŻ.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000013883