Czasopismo
2003
|
nr 983, t. 2 Agrobiznes 2003 : jakość jako podstawowy instrument konkurencyjności w agrobiznesie
|
201--211
Tytuł artykułu
Autorzy
Warianty tytułu
Market Opportunities for Functional Food on the Example of Prpducts Enriched with the Fatty Acids Omega 3
Języki publikacji
Abstrakty
Celem artykułu jest przedstawienie uwarunkowań marketingowych określających możliwości wprowadzenia na polskim rynku produktów żywności funkcjonalnej, wzbogacanych kwasami tłuszczowymi omega-3. Poza aspektem biznesowym (marketingowym) uwzględniono dodatkowo aspekt społeczny, dotyczący edukacji żywieniowej.
The paper presents the key marketing conditions for an introduction of functional food products into the Polish market. The products fulfilling health supporting role and existing in the more and more visible shortage, especially in convenience food - fatty substances omega-3, were used as a case. A significant part of this paper, apart from classic terms related to the marketing strategy, is taken by social marketing approach. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
201--211
Opis fizyczny
Twórcy
autor
Bibliografia
- Beierlein J.G., Woolverton M.W. (1991): Agribusiness Marketing. The Management Perspective. Prentice Hall, Englewood Cliffs, New Jersey, USA.
- Castenow D. (1996): Nowy marketing w praktyce. PWE, Warszawa.
- 23th World Congress and Exhibition of International Society for Fat Research. Abstracts. Oct. 1999, Brighton, England.
- Getzen T.E. (2000): Ekonomika zdrowia. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
- Hauman B.F. (1998): Widening array of spreads awaits shoppers. INFORM, vol.9, no 1.
- Keley D.S. (1996): Dietary Fat and Human Immune Response. INFORM, vol. 7, no 8.
- Kolanowski W., Świderski F. (1997): Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy n-3 (n-3 PUFA). Korzystne działanie zdrowotne, zalecenia spożycia, wzbogacanie żywności. "Żywienie Człowieka i Metabolizm" nr 2.
- Kotler P. (1994): Marketing. Analiza, planowanie, wdrażanie i kontrola. Wydawnictwo Gebethner i Ska, Warszawa.
- Simopoulos A.P. (1991): Evolutionary aspects of nutrition and health. "World Reviev of Nutrition and Dietetics" vol. 84. Washington.
- Szukalska E. (1999): Przeciwutleniacze i ich rola w opóźnianiu niepożądanych przemian tłuszczów spowodowanych utlenianiem. "Żywienie Człowieka i Metabolizm" nr 1.
- Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. (1999). Red. F. Świderski. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa.
- Thompson A.A., Strickland A.J. (1992): Strategy Formulation and Implementation. Tasks of the General Manager. Fifth edition. IRWIN Inc., USA.
- Ziemiański Ś., Budzyńska-Topolewska J. (1993): Rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 w zapobieganiu i leczeniu miażdżycy. "Czynniki Ryzyka" nr 2.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000014004