Czasopismo
2003
|
nr 983, t. 2 Agrobiznes 2003 : jakość jako podstawowy instrument konkurencyjności w agrobiznesie
|
160--166
Tytuł artykułu
Autorzy
Warianty tytułu
The Quality of Agricultural Products from the Areas Polluted by the Copperworks
Języki publikacji
Abstrakty
W artykule poruszono problem jakości surowców rolnych w strefie oddziaływania hut miedzi Głogów i Legnica. Zaprezentowano wyniki badań nad jakością wybranych płodów rolnych i surowców zwierzęcych w świetle obowiązujących obecnie przepisów, określających dopuszczalne zawartości metali ciężkich.
The influence of the copper-works Głogów on the agricultural products, difficulties with selling, and as a consequence, the fall the farms' income. The paper presents the results of the research concerning the quality of the selected agricultural and animal products. It has been found out that they fulfill quality requirements expected from both human food and animal fodder. They can compete effectively on the market with products from areas that lack the negative influence of industrial emissions. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
160--166
Opis fizyczny
Twórcy
autor
autor
Bibliografia
- Baluk A. (1996): Zanieczyszczenia metalami ciężkimi (Cu, Pb, Zn, Cd, As) gleb i roślin z rejonu oddziaływania HM Głogów. Poznań (maszynopis).
- Baryłko-Pikielna N. (1995): Wpływ konsumenta na jakość żywności. Mat. Konf. Optymalizacja jakości wyrobów AE Kraków, s. 13-17.
- Jasiulewicz A. (2001): Poprawa konkurencyjności produktów spożywczych. "Rocz. Nauk. SERiA", T. III, z. 3. W-wa - Poznań - Białystok, s. 5-9.
- Mazurkiewicz A. (2001): Spożycie naturalne jako jedna z form zaspokajania potrzeb żywnościowych. Rocz. Nauk. SERiA T. III, z. 3. Warszawa - Poznań - Białystok, s. 54- 58.
- Monkiewicz J., Nicpoń J., Andrzejak R., Michalska K., Szkoda J., Beleć S., Romasz R. (2002): Sprawozdanie z badań monitoringowych zawartości metali ciężkich u bydła hodowanego w strefie ochronnej HM Głogów na podstawie wykonanych analiz pasz, krwi, mięśni i narządów krów. AR Wrocław (maszynopis).
- Nieżurawska M. (2001): Jakość żywności a preferencje konsumentów. "Rocz. Nauk. SERiA", T. III, z. 3. Warszawa - Poznań - Białystok, s. 34-38.
- Paczkowski L. (1995): Skutki degradacji środowiska rolniczego w rejonie HM Głogów i sposoby ograniczania strat w gospodarstwach rolnych. "Zesz. Nauk. AR we Wrocławiu", Roi. LXIV nr 275, s. 75-96.
- Urban R. (1995): Czynniki wpływające na decyzje konsumentów podejmowane przy zakupie produktów mięsnych. "Gospodarka Mięsna" nr 6, s. 12-13.
- Zechałko-Czajkowska i in. (1997): Ocena zanieczyszczeń metalami ciężkimi produktów żywnościowych z rejonu oddziaływania HM Głogów w latach 1995-1997. AR Wrocław (maszynopis).
- Żuchowski J. (2002): Konsumencka ocena jakości produktów branży mięsnej. "Rocz. Nauk. SERiA", T. IV. z. 3. Warszawa - Bydgoszcz, s. 235-239.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000014024