PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | nr 983, t. 1 Agrobiznes 2003 : jakość jako podstawowy instrument konkurencyjności w agrobiznesie | 195--202
Tytuł artykułu

Podstawowe ograniczenia poprawy jakości producentów żywności w aspekcie integracji europejskiej (na przykładzie woj. podkarpackiego)

Warianty tytułu
Basic Limitation of Quality Improvement of Food Producers in View of European Integration (on Example of the Podkarpacie Voievodship)
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przedmiotem artykułu jest zagadnienie standaryzacji w przemyśle spożywczym. W pierwszej części autorzy analizują prawo żywnościowe w Polsce i Unii Europejskiej. W części drugiej omawiają wyniki badań ankietowych dotyczących określenia najczęstszych ograniczeń związanych z jakością artykułów rolno-spożywczych, dostrzegane przez producentów żywności na obszarze województwa podkarpackiego.
EN
Aim of work qualification of limitations, connected with quality of production of food. To realization of put aim empirical results of moved investigations were used in 2001 year among representatives of 132 acting enterprises on terrain of podkarpacie province. Studied show relate onto numerous limitations in production mainly: high own costs, quality of material as well lack of resources financial. (original abstract)
Twórcy
Bibliografia
  • Kołożyn-Krajewska D., Sikora I. (1999): HACCP - Koncepcja i system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. SiT NOT Warszawa, s. 40-41.
  • Obiedziński M.W. (2000): Wybrane aspekty wdrażania prawa żywnościowego UE. "Przemysł Spożywczy" nr 12/2000, s. 3.
  • Sikora T., Kołożyn-Krajewska D. (1998): Zagwarantowanie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności w produkcji, przetwórstwie i dystrybucji przy zastosowaniu HACCP. Materiały Konferencyjne. "Jakość wyrobów w gospodarce rynkowej". AE Kraków, s. 105.
  • Stopnicka B. (2002): Obowiązki dla producentów wynikające z nowej ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. "Przegląd Mleczarski" nr 1, s. 11-15.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000014035

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.