PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | nr 983, t. 1 Agrobiznes 2003 : jakość jako podstawowy instrument konkurencyjności w agrobiznesie | 319--324
Tytuł artykułu

Jakość jagnięciny jako instrument konkurencyjności na rynkach Unii Europejskiej

Warianty tytułu
Lamb Quality as an Instrument of Competition at European Union Market
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule omówiono przedsięwzięcia zmierzające do poprawy jakości polskiej jagnięciny. Przedstawiono szanse eksportowe jagnięciny dobrej jakości na rynki Unii Europejskiej.
EN
European Union countries are the main receiver of Polish fat lambs. The market gets great prospects of export, but it also makes high quality demands. It should be ensured more regularity of supply of an appropriate lamb meat quality during a year in order to be able to expect more interest in lamb meat due to its nutritive values. In the described strategy of reconstruction of the national sheep production it was taken as the dominant purpose to produce fat lambs with required European standards. The introduced crossbreeding of local sheep with rams of meat breeds contributes to the improvement of lamb fleshiness and simultaneously the sensory parameters are not subjected to become worse. Only thanks to the achievement of high sheep products quality it is possible to remain at demanding union market and reach adequate prices. (original abstract)
Twórcy
Bibliografia
  • Borys B. (1979): Jakość tuszy i mięsa jagniąt z krzyżówek przemysłowych. Rozprawa doktorska - Instytut Zootechniki, Kraków.
  • Borys B., Pisulewski P. (2000): Jakość oraz możliwości kształtowania właściwości prozdrowotnych spożywczych produktów owczarskich. Mat. Konf. Nauk-tech., Inowrocław, 19-20. 10. 2000. Kraków- Kołuda Wielka.
  • Colby L., Mc. Clelland H. (1995): Międzynarodowy rynek owczarski. PHARE, IŻ Kraków.
  • Handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi (2001). Stan i Perspektywy. "Raporty Rynkowe" nr 14.
  • Dzierżyńska-Cybulko B. (1999): Wymagania stawiane surowcom pochodzenia zwierzęcego przez przemysł mięsny. Animal of Warsaw Agricultural University - SGGW, Animal Science, 365-8.
  • Kędzior W. (1995): Towaroznawcza charakterystyka jakości mięsa jagniąt. "Zeszyty Naukowe AE Kraków",-Monografie, 123.
  • Krupiński J., Kotecki R. (1998): Stan i perspektywy rozwoju hodowli owiec i produkcji owczarskiej. Analiza sektora produkcji zwierzęcej w Polsce. Materiały do restrukturyzacji produkcji zwierzęcej w Polsce. Wydawnictwo SGGW, tom 1, Warszawa.
  • Zakład Hodowli Owiec i Kóz. Instytut Zootechniki (2003): Kraków, maszynopis.
  • Pinkas A., Marinova P., Tomov I., Monin G. (1982): Influence of age at slaughter, rearing technique and pre-slaughter treatment on some quality traits of lamb meat. Meat Science, 6 (4), s. 245-255.
  • Roborzyński M. (1984): Użytkowość mięsna jagniąt mieszańców FI, pochodzących z krzyżowania maciorek polskiej owcy górskiej z trykami różnych ras. "Acta Agr. Silv. Zoot.", 22, 53-60.
  • Rynek mięsa (2002). Raporty rynkowe. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Agencja Rynku Rolnego, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, nr 23.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000014564

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.