PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | nr 983, t. 1 Agrobiznes 2003 : jakość jako podstawowy instrument konkurencyjności w agrobiznesie | 325--328
Tytuł artykułu

Wpływ poziomu mięsności tuczników na dochodowość produkcji żywca wieprzowego

Warianty tytułu
Effect of Fattening Pig Fleshines of Income Attained from Hog on Hoof Production
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem pracy jest przedstawienie dochodowości gospodarstw rolnych specjalizujących się w produkcji tuczników. Do celów badawczych przyjęto założenie, że gospodarstwa sprzedające zwierzęta o wysokiej mięsności powinny uzyskiwać wyższe dochody w porównaniu z gospodarstwami sprzedającymi zwierzęta o niskiej mięsności, dzięki oferowanym przez zakłady mięsne premiom w postaci różnego rodzaju dopłat. (fragment tekstu)
EN
The results of farms specialized in the hog on hoof production were show in the publication. The analysis of empirical data in 1996-2000 indicated that fattening pig fleshinnes did not influence the income attained from hog on hoof production. In years when there were low prices of hog on hoof, the negative effect of fleshiness on the income was found. (original abstract)
Twórcy
Bibliografia
  • Bąk T., Denaburski J., Bunalski R. (2002) Analiza zmian mięsności oraz masy tuczników skupowanych przez Zakłady Mięsne "Morliny" S.A. "Gospodarka Mięsna" nr 2.
  • Bujoczek K. (2001): Sposób na wysoką mięsność. "Top Agrar" 2.
  • Heijman W., Krzyżanowska Z., Gędek S., Kowalski Z. (1997): Ekonomika rolnictwa - zarys teorii. Fundacja Rozwój SGGW, Warszawa.
  • Mroczek R. (2003): Ceny jako instrument stymulowania mięsności trzody chlewnej. "Gospodarka Mięsna" nr 3.
  • Okularczyk S. (2002): Ile zwierząt w gospodarstwie? "Top Agrar" nr 4.
  • Szarek S: (2002): Cykle koniunkturalne produktów rolnych. [w:] Konsument, firma, rynek. UWM, Olsztyn.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000014565

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.