Czasopismo
2003
|
nr 983, t. 1 Agrobiznes 2003 : jakość jako podstawowy instrument konkurencyjności w agrobiznesie
|
366--375
Tytuł artykułu
Warianty tytułu
Ecological Agriculture as the Chance of Quality Improvement of Polish Food
Języki publikacji
Abstrakty
Artykuł zawiera ocenę jakości polskiego rynku żywności ekologicznej z uwzględnieniem jej konkurencyjności po wejściu na rynek europejski. Główną przewagę konkurencyjną polskich rolników stanowi solidność i stosunkowo niska cena produkcji w porównaniu z krajami UE. Polska żywność ekologiczna jest produkowana zgodnie z normami obowiązującymi w UE.
In this article there are presented issues of development of Polish ecological food market on perspective of Polish integration with the EU. In this paper made to define the competitiveness of Polish ecological food on the background of the UE countries. The main factors that would help compete Polish ecological farmers in high quality of ecological food with foreign producers are their solidity and relatively lower price of ecological food they produce. Polish ecological food is made in accordance with norms being obligatory in EU, i.e. under ISO (International Standard Organisation) norms. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
366--375
Opis fizyczny
Twórcy
autor
autor
Bibliografia
- Brul P. (1995): Potencjalny rynek dla żywności ekologicznej produkowanej w Polsce w krajach UE. [w:] Ekologiczne i integrowane rolnictwo w Polsce. Red. A. Radecki (i in.), Wyd. Fundacji Rozwój SGGW, Warszawa, s. 170.
- Górny M. (2001): Ocena realizacji ekorozwoju w procesie transformacji ustrojowej polskiej wsi i rolnictwa. Ocena stanu oraz potrzeb aktów prawnych, normatywnych i ekspertyz w zakresie ekorozwoju wsi i rolnictwa, www.ekoland.org.pl, z dn. 9.04.2001.
- Janicki A., Jędrzejczyk H. (1995): Systemy oceny jakości żywności w Polsce. [w:] Ekologiczne i integrowane rolnictwo w Polsce. Red. A. Radecki (i in.),Wyd. Fundacji Rozwój SGGW, Warszawa, s. 121.
- Jasiulewicz A. (2000): Jakość surowców rolnych i spożywczych jako instrument poprawy konkurencyjności. [W:] Możliwości poprawy konkurencyjności agrobiznesu. Red. M. Adamowicz, D. Niezgoda, Wyd. Akademii Rolniczej w Lublinie, Lublin, s. 240-242.
- Łuczka-Bakuła W. (1995): Uwarunkowania produkcji i konsumpcji żywności ekologicznej. Wyd. AE Poznań, z. 123, Poznań (praca habilitacyjna).
- Kociszewska I. (1998): Przesłanki efektywności rolnictwa ekologicznego w Polsce. [w:] Ekologiczne i instytucjonalne uwarunkowania wzrostu gospodarczego. Aspekty globalne i regionalne. Red. M. Noga, Państwowy Instytut Naukowy - Instytut Śląski w Opolu, Opole, s. 176-179.
- Kosmicki E. (1995): Ekologia-rolnictwo-odżywianie. "Wieś i Rolnictwo" nr 2.
- Kuczuk A. (1997): Uwarunkowania prawne instytucjonalne i ekonomiczne rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce i UE. [w:] Materiały konferencyjne Katedry Ekonomii Ekologicznej AE we Wrocławiu. Zagórze, (praca niepublikowana).
- Metra D., Bednarek A. (1995): Aktualny stan handlu produktami ekologicznymi w Polsce, [w:] Ekologiczne i integrowane rolnictwo w Polsce. Red. A. Radecki (i in.).Wyd. Fundacji Rozwój SGGW, Warszawa, s. 158.
- Nijhoff P.: Council for the Rural Area, Organic Farming as a Strategy for a Multifunctional Agriculture Introduction at the European Conference on Organic Food and Farming 10 and 11 May in Denmark. http://www.fvm.dk/kundeupload/konferencer//organic_food_farming/index.htm.
- Paluszek I. (2000): Rola przemysłu spożywczego w procesie poprawy konkurencyjności polskiego rolnictwa. Wyd. Akademii Rolniczej w Lublinie, Lublin, s. 157-158.
- Pohl A. Organic Farming in Austria 2002. http://www.organic-europe.net/country_reports/austria/default.asp.
- Radecki A. (1995): Stan rolnictwa ekologicznego i integrowanego w Polsce. [w:] Ekologiczne i integrowane rolnictwo w Polsce. Red. A. Radecki (i in.). Wyd. Fundacji Rozwój SGGW, Warszawa, s. 14,18.
- Reynaud M.W.: Schmidt (Update by Nathalie Rison). Organic Agriculture in France 2001. http://www.organic-europe.net/country_reports/france/default.asp.
- Runowski H. (1996): Ograniczenia i szanse rolnictwa ekologicznego. Wyd. SGGW, Warszawa.
- Sieńko B. (1999): Rynek produktów ekologicznych to szansa już dziś czy dopiero w przyszłości? [w:] Przedsiębiorstwo w procesie przemian strukturalnych w Europie Środkowowschodniej. Red. K. Jaremczuk, Oficyna Wyd. Politechniki Rzeszowskiej, Rzeszów.
- Smolak K. (1994): Uwarunkowania wyboru żywności ekologicznej. Warszawa, (niepublikowana praca magisterska).
- Sołtysiak U. (1995): Atestacja i oznakowanie produkcji i gospodarstw ekologicznych w Polsce na tle sytuacji w Europie. [w:] Ekologiczne i integrowane rolnictwo w Polsce. Red. A. Radecki (i in.). Wydawnictwo Fundacji Rozwój SGGW, Warszawa.
- Sosnowska B. (2000): Podstawowe uwarunkowania wzrostu konkurencyjności ekonomicznej polskiego rolnictwa w perspektywie integracji z Unią Europejską. [w:] Możliwości poprawy konkurencyjności agrobiznesu. Red. M. Adamowicz, D. Niezgoda. Wyd. Akademii Rolniczej w Lublinie, Lublin, s. 12.
- Szwacka-Salmonowicz J. (2000): Uwarunkowania konkurencyjności przemysłu spożywczego w Polsce. [w:] Możliwości poprawy konkurencyjności agrobiznesu. Red. M. Adamowicz, D. Niezgoda. Wyd. Akademii Rolniczej w Lublinie, Lublin, s. 149.
- Szymona J. (1995): System dystrybucji i przetwarzania produktów żywnościowych pochodzących z gospodarstw ekologicznych. [w:] Ekologiczne i integrowane rolnictwo w Polsce. Wyd. Fundacji Rozwój SGGW, Warszawa, s.146.
- Towards an European Action Plan for organic food and farming, http://europa.eu.int/comm/agriculture/qual/organic/index_en.htm.
- Woś A.: Wzrost gospodarczy i strategie rozwoju polskiego rolnictwa. Esej czwarty. Wyd. IERiGŻ, Warszawa 1998.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000014580