Czasopismo
2003
|
nr 983, t. 1 Agrobiznes 2003 : jakość jako podstawowy instrument konkurencyjności w agrobiznesie
|
452--457
Tytuł artykułu
Autorzy
Warianty tytułu
Milk Quality as a Factor Affecting Production in Creamery in Gostyn
Języki publikacji
Abstrakty
Artykuł omawia wyniki badań na temat wpływu ilości i jakości skupowanego mleka na strukturę produkcji spółdzielni mleczarskiej i jej efekty ekonomiczne. Badania obejmują lata 1995-2000 i dotyczą Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu.
The creamery cooperative has over 110 years tradition of operation. Researches have proved that in range of amount and quality of raw-material base creamery cooperative staff had a positive influence for quality of production and increased production dynamic of UHT been located in leadership enterprises of creamery industries as consequence of above - mentioned operation. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
452--457
Opis fizyczny
Twórcy
autor
Bibliografia
- Bień W. (1999): Zarządzanie finansami przedsiębiorstwa. Difin, Warszawa.
- Goryczka Z. (1996): Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu 1889-1996. Gostyń.
- Kopeć B. (1983): Metodyka badań ekonomicznych w gospodarstwach rolnych. Skrypt AR, Wrocław.
- Marciniak P. (2002): Baza surowcowa i efektywność ekonomiczna SM w Gostyniu w latach 1995-2000. AR we Wrocławiu (maszynopis).
- Marszałkowicz T. (1986): Metody statystyki opisowej w badaniach ekonomiczno- rolniczych. SGGW-AR, Warszawa.
- "Rocznik Statystyczny Rolnictwa", GUS 2001.
- Seremak-Bulge J. (2001): Produkcja mleka. Rynek mleka, stan i perspektywy. ARR, IERiGŻ, s. 6-9.
- Skrzypek R. i in. (2000): Czynniki warunkujące jakość higieniczną mleka surowego produkowanego w gospodarstwach indywidualnych. SM Gostyń.
- Smoleński T., Zdziarska T. (2001): Przetwórstwo mleka. Rynek mleka stan i perspektywy. ARR. IERiGŻ, s. 10-15.
- www.smgostyn.com.pl. Economic News from Poland.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000014704