Czasopismo
2003
|
nr 983, t. 1 Agrobiznes 2003 : jakość jako podstawowy instrument konkurencyjności w agrobiznesie
|
458--463
Tytuł artykułu
Autorzy
Warianty tytułu
Economical Analysis of Organic Farms
Języki publikacji
Abstrakty
Artykuł omawia strukturę produkcji i jej ocenę ekonomiczną w wybranych pięciu gospodarstwach ekologicznych położonych na terenie województwa kujawsko-pomorskiego. Gospodarstwa ekologiczne cechują się wielokierunkowym charakterem produkcji.
The information have been gathered from researches at five organic farms in kujawsko-pomorskie province. The farms were characterized by various production profile. Crops and animal productivity compare to conventional farms were lower but due to higher prices of the products their income was higher. The products from the organic farms were certified by relevant organizations. According to farmers opinion there is a lot of obstacles with selling of ecological food. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
458--463
Opis fizyczny
Twórcy
autor
Bibliografia
- Bechmann A. (1993): Rolnictwo ekologiczne - owoc XX wieku. [w:] Rolnictwo ekologiczne do praktyki. Red. U. Sołtysiak. Wydawnictwo: Stowarzyszenie Ekoland i Stiftung Leben & Umwelt.
- Runowski H. (1996): Ograniczenia i szansa rolnictwa ekologicznego. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
- Sołtysiak U. (1993): Założenia rolnictwa ekologicznego przetwórstwa żywności według IFOAM. [w:] Rolnictwo ekologiczne do praktyki. Red. U. Sołtysiak. Wydawnictwo: Stowarzyszenie Ekoland i Stiftung Leben & Umwelt.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000014705