PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | nr 983, t. 1 Agrobiznes 2003 : jakość jako podstawowy instrument konkurencyjności w agrobiznesie | 464--469
Tytuł artykułu

Koszty jako instrument konkurencyjności w produkcji gęsi

Warianty tytułu
Costs as an Instrument of Goose Production Competitiveness
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przedstawione w artykule badania przeprowadzono w 15 fermach znajdujących się na terenie województwa warmińsko-mazurskiego. Skoncentrowano się na wyliczeniu wskaźników produkcyjno-technicznych oraz na określeniu jednostkowych kosztów produkcji gęsi.
EN
The research was carried out in 15 farms rearing poultry in Mazury and Warmia Province. The research concerns describing unit costs of goose production and their influence on profit's level and probability in price condition in 2001. Probability index was running from 102,0 procent to 129,3 procent in researched farms. Unit costs of goose production amounted from 4,10 PLN/kg to 5,41 PLN/kg. Their level depended on: twenty-four hours masses increase (40,0 - 58,74 g/item); fodder consumption index (58,4 - 80,2 MJ/kg livestock) and lost (1,5 -13,6 procent . At the average mass of selling goose - 5,8 kg, the profit was reached on the 0,61 PLN/kg level. (original abstract)
Twórcy
Bibliografia
  • Faruga A. (1996): Wychów gęsi. "Ogólnopolski Informator Drobiarski" nr 3, s. 3-7.
  • Wrześniowski Z., Sosnowska W., Stempel R. (1997): Tabele pomocnicze do planowania rolniczej działalności gospodarczej. Wydawnictwo ART, Olsztyn.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000014706

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.