Warianty tytułu
Effects of Age on the Slaughter Value and Quality of lamb
Języki publikacji
Abstrakty
Celem niniejszej pracy było określenie wartości rzeźnej i jakości mięsa jagniąt w zależności od ich wieku przy uboju.
The research being carried out in Poland is concerned with the possibility of using the Bergschaf sheep in the programme of ennobling Polish mountain sheep. The aim of the presented studies was to determine the slaughter value and quality of lamb of that breed, depending on the age of the animals at slaughter. The lambs were slaughtered at the age of 66 and 257 days. As the lambs grew older, daily growth decreased, slaughter yield, muscle content of joint and piece of meat with ribs decreased as well, and fat content increased. No significant effects of age on the active acidity of muscles and natural exudation were found. As regards sensory characteristic, the meat of 66-day-old lambs was better than the meat of 8.5-month-old lambs. The adopted system of pasture rearing makes it possible to produce low-fat, high quality slaughter lambs. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
29--34
Opis fizyczny
Twórcy
autor
autor
Bibliografia
- Baryłko- Pikielna N., Zarys analizy sensorycznej żywności, WNT, Warszawa 1975.
- Ciuruś J., Drożdż A., Kowalski Z.M., Próby zwiększenia masy ciała jagniąt w odchowie i tuczu pastwiskowym do 6 miesiąca życia, Roczniki Naukowe Zootechniki 1995, vol. 22, nr 2.
- Ciuruś J., Kowalski Z.M., Drożdż A., Wartość rzeźna jagniąt z tuczu pastwiskowego dokarmianych paszą z dodatkiem białka zwierzęcego, Roczniki Naukowe Zootechniki 1996, vol. 23, nr 1.
- Efner T., Wartość rzeźna skopów w wyniku krzyżowania wrzosówek z trykami długowełniastymi, rozprawa habilitacyjna, PWRiL, Lublin 1970, z. 1.
-
Krupiński J., Aktualna sytuacja polskiego owczarstwa i perspektywy jego rozwoju,
Biuletyn Informacyjny Instytutu Zootechniki 1992, nr 3-4. - Largenken G., Bergman M., Aufgaben von Zucht und Produktion zur Senkung des PSE - Anteiles beim Schwein, "Tierzucht" 1987, nr 6.
- Ringdorfer F., Das Osterreichische Bergschaf und seine wirtshaftliche Bedeutung [w:] Rola owczarstwa górskiego w realizacji krajowych programów hodowlanych dla owiec, Materiały konferencyjne, Instytut Zootechniki, Kraków, 14 XI 1997.
- Roborzyński M., Janik A., Widz J., Wykorzystanie owiec rasy Bergschaf w programie odbudowy i doskonalenia pogłowia polskich owiec górskich i długowełnistych, "Przegląd Hodowlany" 1998, nr 5.
- Roborzyński M., Skrzyżala I., Wyniki oceny tusz oraz jakość mięsa jagniąt tryczków odhodowanych na pastwisku, Roczniki Naukowe Zootechniki 1997, t. 24, z. 2.
- Roborzyński M., Skrzyżala I., Mroczko L., Wyniki tuczu oraz wartość rzeźna tryczków mieszańców owcy pogórza z trykami rasy Czarnogłówka i Mouton Charollais , Rocz¬niki Naukowe Zootechniki 1995, t. 22, nr 1.
- Ruszczyc Z., Metodyka doświadczeń zootechnicznych, PWRiL, Warszawa 1978.
- Seremak-Bulge J., Ekonomiczne warunki produkcji owczarskiej w gospodarce rynkowej, "Przegląd Hodowlany" 1992, nr 7.
- Skrijka P., By góry kwitły bydłem i owcami, "Przegląd Hodowlany" 1998, nr 1.
- Skrzyżala I., Roborzyński M., Wyniki odchowu pastwiskowego i wartości rzeźnej tryczków owcy pogórza i mieszańców F1 pochodzących od tryków ras mięsnych, Roczniki Naukowe Zootechniki 1997, t. 24. z. 1.
- Skrzyżala I., Roborzyński M., Kędzior W., Wpływ międzyrasowego krzyżowania owiec oraz wieku przy uboju na wartość rzeźną jagniąt, Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego 1992/1993, t. 29/30.
- Trzebińska D., Ekonomiczne uwarunkowania produkcji owczarskiej w Polsce, "Przegląd Hodowlany" 1997, nr 11.
- Użytkowość rozpłodowa alpejskich owiec rasy Bergschaf w okresie ich adaptacji w Beskidzie Sądeckim, M. Roborzyński, W. Kareta, W. Kmak, M. Cegła, "Przegląd Hodowlany" 1999, nr 7.
- Wycena tryków na podstawie badań wartości potomstwa w stacjach oceny tryków, W. Nawara, M. Osikowski, I. Kluz, M. Modelska, Wydawnictwo Własne Instytutu Zootechniki 1963, nr 166.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000015057