PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | nr 66 (nr 893) | 55--67
Tytuł artykułu

Oznaczanie zawartości kwasu L-askrobiowego, -karotenu i likopenu w handlowych produktach sojowych

Warianty tytułu
Selected Vitamins Included in Soybean Products
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Praca zawiera wyniki analizy chemicznej gotowych produktów sojowych badanych na zawartość wybranych witamin. Oznaczanie witaminy C, Β-karotenoidów, Β-cis-karotenu i likopenu przeprowadzono metodą wysokociśnieniowej chromatografii cieczowej (HPLC). Analiza wykazała dość wysoką zawartość witaminy C oraz Β-karotenoidów w produktach sojowych. Uzyskane wyniki oznaczeń zawierają się w górnych przedziałach zawartości witamin w produktach sojowych. (oryg. streszcz.)
EN
This paper describes the determination of basic forms of vitamins: Β-karotenoids, Β-cis-karoten, likopen and C in soyben products using of HPLC with UV-VIS detection. Special attention was paid on influence of sample preparation on appointed content of substance - optimization of saponification conditions. Also statistical data analysis, based on soyben products analysis and relative standard deviation (RSD) for both vitamins was performed. (original abstract)
Twórcy
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000015066

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.