Warianty tytułu
Selected Vitamins Included in Soybean Products
Języki publikacji
Abstrakty
Praca zawiera wyniki analizy chemicznej gotowych produktów sojowych badanych na zawartość wybranych witamin. Oznaczanie witaminy C, Β-karotenoidów, Β-cis-karotenu i likopenu przeprowadzono metodą wysokociśnieniowej chromatografii cieczowej (HPLC). Analiza wykazała dość wysoką zawartość witaminy C oraz Β-karotenoidów w produktach sojowych. Uzyskane wyniki oznaczeń zawierają się w górnych przedziałach zawartości witamin w produktach sojowych. (oryg. streszcz.)
This paper describes the determination of basic forms of vitamins: Β-karotenoids, Β-cis-karoten, likopen and C in soyben products using of HPLC with UV-VIS detection. Special attention was paid on influence of sample preparation on appointed content of substance - optimization of saponification conditions. Also statistical data analysis, based on soyben products analysis and relative standard deviation (RSD) for both vitamins was performed. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
55--67
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000015066