Warianty tytułu
Macro- and Microelements in Food Products of Soybean
Języki publikacji
Abstrakty
W pracy opisano oznaczanie jonów wapnia, żelaza i sodu w produktach sojowych z użyciem metod spektrofotometrycznych i potencjometrycznej. Użyte metody w analizie wykazują odpowiednią liniową zależność dla kalibrowanych zakresów pomiarowych. Statystyczna analiza wyników oznaczeń zawartości jonów metali w produktach sojowych charakteryzuje się relatywnie niskimi wartościami odchylenia standartowego. Oznaczone zawartości badanych jonów mieszczą się w przedziałach zaleconych ilości makro i mikroelementów w produktach sojowych. (oryg. streszcz.)
This paper describes the determination of Ca(II), Fe(III) and Na(I) ions in soybean products using spektrophotometrical and potentiometrical methods. The methods showed linearity for the analyses in their respective calibration ranges. Statistical date analysis, based on soybean products analysis and relative standard deviation (RSD) for both ions was performed. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
17--30
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000015068