PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | nr 66 (nr 893) | 31--40
Tytuł artykułu

Plasteinowanie hydrolizatów białek rzepaku, łubinu i soi

Warianty tytułu
Plastein Reaction of Protein Hydrolysates of the Rape, Lupine and Soybean
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W pracy porównywano wydajność reakcji plasteinowania hydrolizatów białek pozyskanych z trzech surowców roślinnych: rzepaku, łubinu i soi. Jako biokatalizator reakcji zastosowano pepsynę. Wykazano, iż białko soi jest najlepszym surowcem dla reakcji plasteinowania. Możliwe jest jednak uzyskanie z dobrą wydajnością plasteiny z hydrolizatów białek rzepaku i łubinu. Stwierdzono ponadto, że w środowisku wodno-acetonowym wydajność reakcji plasteinowania jest przeszło dwukrotnie wyższa aniżeli w wodzie. Jednak z powodzeniem aceton można zastąpić halogenkami metali ziem alkalicznych. (oryg. strzeszcz.)
EN
In the essay we compared the efficiency of protein hydrolysates plastein reaction obtained from three plant sources: rape, lupine and soybean. Pepsin was used as reaction biocatalyst. It has been proven that soybean protein is the best substrate for the plastein process. It is possible though to obtain plastein with good efficiency from rape and lupine hydrolysates. It was also proven that in water-acetone environment was morę twice as efficient as in water. Acetone might be substituted by alkali halides. (original abstract)
Twórcy
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000015071

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.