PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | nr 608 | 15--25
Tytuł artykułu

Czynniki determinujące chemiczne zanieczyszczenie żywności

Warianty tytułu
The Factors Determining the Chemical Contamination of Food
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Gwałtowny rozwój współczesnej cywilizacji technicznej i związanej z nią powszechnej chemizacji życia powoduje nasilające się zanieczyszczenie środowiska przyrodniczego, w tym także żywności. Chemizacja działalności gospodarczej wzrasta z każdym rokiem i jest przyczyną toksycznego skażenia wszystkich elementów środowiska naturalnego. Degradacji chemicznej ulegają zarówno powietrze atmosferyczne, wody powierzchniowe i gruntowe, jak również gleby oraz żywe organizmy roślinne i zwierzęce.
EN
The paper deals with the problem of chemical contamination of food. The different sorts of factors determining that contamination and their effects on man are discussed.
Rocznik
Numer
Strony
15--25
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Bednarek Z., Poprowski L., Substancje toksyczne występujące w wodzie, "Aura" 1996, nr 1.
  • Gertig H., Polskie ustawodawstwo dotyczące jakości zdrowotnej żywności a wymagania Unii Europejskiej [w:] Problemy harmonizacji polskiego prawa żywnościowego z ustawodawstwem Unii Europejskiej, Materiały konferencji, Warszawa 1994.
  • Krechniak J., Toksykologia środowiska, WNT, Warszawa 1997.
  • Michna W., Zawartość metali ciężkich w glebie, Raport z badań monitoringowych nad jakością gleb, roślin, produktów rolniczych i spożywczych w 1996 roku, Państwowy Instytut Ochrony Środowiska, Warszawa 1998.
  • Nikonorow N., Toksykologia żywności, PZWL, Warszawa 1979.
  • Petkowski J., Restrukturyzacja upraw roślinnych na glebach zanieczyszczonych metalami ciężkimi, Instytut Zootechniki, Kraków 1997.
  • Sas L., Zanieczyszczenie środowiska i jego skutki dla roślin, "Owoce, Warzywa, Kwiaty" 1993, nr 12.
  • Smoczyński S., Amarowicz R., Chemiczne skażenia żywności, WNT, Warszawa 1988.
  • Stefanowicz T., Wstęp do ekologii i podstaw ochrony środowiska, Wydawnictwo Politechniki Poznańskiej, Poznań 1996.
  • Szteke B., Zanieczyszczenia chemiczne żywności, "Przemysł Spożywczy" 1988, nr 8-9.
  • Zakrzewski S.F., Podstawy toksykologii środowiska, PWN, Warszawa 1997.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000015074

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.