Warianty tytułu
The Factors Determining the Chemical Contamination of Food
Języki publikacji
Abstrakty
Gwałtowny rozwój współczesnej cywilizacji technicznej i związanej z nią powszechnej chemizacji życia powoduje nasilające się zanieczyszczenie środowiska przyrodniczego, w tym także żywności. Chemizacja działalności gospodarczej wzrasta z każdym rokiem i jest przyczyną toksycznego skażenia wszystkich elementów środowiska naturalnego. Degradacji chemicznej ulegają zarówno powietrze atmosferyczne, wody powierzchniowe i gruntowe, jak również gleby oraz żywe organizmy roślinne i zwierzęce.
The paper deals with the problem of chemical contamination of food. The different sorts of factors determining that contamination and their effects on man are discussed.
Słowa kluczowe
Rocznik
Numer
Strony
15--25
Opis fizyczny
Twórcy
autor
autor
Bibliografia
- Bednarek Z., Poprowski L., Substancje toksyczne występujące w wodzie, "Aura" 1996, nr 1.
- Gertig H., Polskie ustawodawstwo dotyczące jakości zdrowotnej żywności a wymagania Unii Europejskiej [w:] Problemy harmonizacji polskiego prawa żywnościowego z ustawodawstwem Unii Europejskiej, Materiały konferencji, Warszawa 1994.
- Krechniak J., Toksykologia środowiska, WNT, Warszawa 1997.
- Michna W., Zawartość metali ciężkich w glebie, Raport z badań monitoringowych nad jakością gleb, roślin, produktów rolniczych i spożywczych w 1996 roku, Państwowy Instytut Ochrony Środowiska, Warszawa 1998.
- Nikonorow N., Toksykologia żywności, PZWL, Warszawa 1979.
- Petkowski J., Restrukturyzacja upraw roślinnych na glebach zanieczyszczonych metalami ciężkimi, Instytut Zootechniki, Kraków 1997.
- Sas L., Zanieczyszczenie środowiska i jego skutki dla roślin, "Owoce, Warzywa, Kwiaty" 1993, nr 12.
- Smoczyński S., Amarowicz R., Chemiczne skażenia żywności, WNT, Warszawa 1988.
- Stefanowicz T., Wstęp do ekologii i podstaw ochrony środowiska, Wydawnictwo Politechniki Poznańskiej, Poznań 1996.
- Szteke B., Zanieczyszczenia chemiczne żywności, "Przemysł Spożywczy" 1988, nr 8-9.
- Zakrzewski S.F., Podstawy toksykologii środowiska, PWN, Warszawa 1997.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000015074