Warianty tytułu
Competitiveness of Polish Agri-Food Industry in the Times of Globalisation World Economy
Języki publikacji
Abstrakty
Podjęto próbę oceny konkurencyjności polskiego przemysłu rolno-spożywczego w kontekście globalizacji gospodarki światowej. Przeprowadzono analizę kategorii konkurencyjności i globalizacji, a także ocenę polskiego przemysłu rolno-spożywczego.
The article presents assessment of competitiveness of Polish agri-food industry in the global world economy. The analysis starts from explanation of competitiveness and globalisation. It has been starting point to analysis and assessment of competitiveness of Polish agri-food industry. (original abstract)
Rocznik
Tom
Numer
Strony
56--60
Opis fizyczny
Twórcy
autor
Bibliografia
- Bossak J. (2000): Międzynarodowa konkurencyjność gospodarki polskiej - ujecie instytucjonalne. [W]: Konkurencyjność gospodarki polskiej a rola państwa przed akcesją do Unii Europejskiej. Uniwersytet w Białymstoku.
- Frohberg K. (2000): Konkurencyjność polskiego rolnictwa. [W]: Strategiczne opcje dla polskiego sektora agrobiznesu w świetle analiz ekonomicznych. SGGW, Warszawa.
- Gazinski B., Rutkowska-Rock A. (1999): Uczestnictwo Polski w międzynarodowym rynku rolnym. AR-T, Olsztyn.
- Leat P., Middleton J., Kupiec B., Entwistle G. (2000): Konkurencyjność rolno-żywnościowa Polski w czasie akcesji do Unii Europejskiej. [W]: Strategiczne opcje dla polskiego sektora agrobiznesu w świetle analiz ekonomicznych. SGGW, Warszawa.
- Limański A., Syrek N. (2000): Globalizacja konkurencji we współczesnej gospodarce. [W]: Konkurencyjność polskiej gospodarki wobec perspektywy jej integracji ekonomicznej z Unią Europejska. WSZMiJO, Katowice.
- Roman A. (2000): Transformacja systemowa a konkurencyjność gospodarki. [W]: Konkurencyjność gospodarki polskiej a rola państwa przed akcesją do Unii Europejskiej. Uniwersytet w Białymstoku.
- Sikorski J. (2000): Wybrane problemy stojące przed kapitałem polskim w warunkach wkraczania naszego kraju do Unii Europejskiej. [W]: Konkurencyjność gospodarki polskiej a rola państwa przed akcesją do Unii Europejskiej. Uniwersytet w Białymstoku.
- Urban R.(red.) (2000): Polski przemysł spożywczy. IERiGŻ, Warszawa.
- Urban S. (2000): Stan przemysłu spożywczego w Polsce i jego funkcje w okresie przemian. Roczniki Naukowe SERiA, Zamość.
- Zielińska-Głębocka A. (2000): Konkurencyjność przemysłowa Polski w procesie integracji z Unią Europejska. Fundacja Rozwoju Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000015083