Warianty tytułu
Food Safety as a Challenge of XXI Century
Języki publikacji
Abstrakty
Bezpieczeństwo żywnościowe charakteryzują trzy aspekty: fizyczna dostępność żywności, ekonomiczna dostępność żywności oraz jakość i zdrowotność pojedyńczego produktu żywnościowego i optymalny skład diety. Ocenić je można przez porównanie spożycia z zapotrzebowaniem normatywnym i preferowanym. Zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego jest jednym z podstawowych zadań państwa XXI wieku.
The food safety has got three aspects: physical available of food, economical available of food and quality and healthy of the particular food product and the optimal component of a diet. It could be evaluated by comparing the normative and preferable consumption. Food safety is one of the most basic tasks for the country in XXI century. (original abstract)
Rocznik
Tom
Numer
Strony
103--107
Opis fizyczny
Twórcy
autor
autor
Bibliografia
- Golinowska S. (red.) (1996): Polska bieda. Kryteria. Ocena. Przeciwdziałanie. Warszawa.
- Gutkowska K., Jeżewska-Zychowicz M., Ozimek I. (1999): Polskie gospodarstwa domowe w perspektywie integracji z Unią Europejską. Warszawa.
- Małysz J. (1991): Bezpieczeństwo żywnościowe - strategiczna potrzeba ludzkości. Warszawa.
- Senyszyn J. (2000): Potrzeby konsumpcyjne. Gdańsk.
- Senyszyn J., Szczukowski J. (2000): Ocena zmian poziomu i struktury konsumpcji żywności w Polsce. [W:] Kongres 2000 polskiej gospodarki żywnościowej i nauki o żywieniu człowieka. Warszawa.
- Szczukowski J. (2000): Funkcjonowanie prawa Engla w Polsce. XXIX Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych. Olsztyn.
- Zielińska Z. (1979): Długookresowe przemiany struktury spożycia żywności na tle wzrostu dochodów. Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000015086