PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | nr 608 | 53--58
Tytuł artykułu

Wpływ systemu chowu na jakość mięsa koźląt

Warianty tytułu
The Effect of Breeding System on the Quality of Kid Goat Meat
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W ostatnich kilku latach w Polsce obserwuje się rozwój mięsnego kierunku użytkowania koźląt. Na tworzenie się nowego trendu w chowie tych zwierząt niewątpliwy wpływ wywarł spadek opłacalności produkcji mleka koziego oraz wzrost zainteresowania w krajach Unii Europejskiej importem młodego żywca rzeźnego i tusz koźlęcych. Celem artykułu była ocena wpływu systemu chowu na jakość mięsa koźląt rasy saaneńskiej.
EN
The objective of the research was to evaluate the chemical composition and physicochemical properties of kid goat meat (the Saanen breed), depending on the goat breeding system. Goat meat from small and commercial farms did not differ significantly as regards the water, protein, fat and ash contents. The course of postslaughter glycolysis did depend on the breeding system. The lowest value of active acidity (5.4) was found after 72 hours of storing. A significant effect of breeding system on water absorbability, brightness of colour and cutting effort was found. These parameters point to higher quality of meat from commercial goat breeding farms. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
53--58
Opis fizyczny
Bibliografia
  • Colomer-Rocher F., Morand-Fehr P., Kirton A.H., Standard Methods and Procedures for Goat Carcass Evaluation, Jointing and Tissue Separation, "Livestock Production Science" 1987, nr 17.
  • Duda Z., Zmiany poubojowe tkanki mięsnej [w:] Technologia mięsa, pod red. W. Pezackiego, WNT, Warszawa 1981.
  • Grau R., Hamm R., Eine einfache Methode zur Bestimmung der Wasserbindung in Muskei, "Naturwissenschaften" 1953, nr 40.
  • Kalinowska B., Cecugiewicz S., Kędzior W., Wpływ krzyżowania z rasą burską i nubijską na jakość mięsa koźląt tuczonych do masy ciała 16 kg, Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie, Warszawa 1997, nr 1.
  • Kędzior W., Kalinowska B., Cecugiewicz S., Wpływ krzyżowania na jakość mięsa koźląt w warunkach chowu ekstensywnego [w:] Agrobiznes w regionie południowo-wschodniej Polski, Materiały konferencji naukowej, Zeszyty Naukowe AR w Krakowie, Kraków 1998, nr 329.
  • Kędzior W., Kalinowska B., Cecugiewicz S., Wpływ rasy burskiej i nubijskiej na jakość mięsa koźląt odchowanych intensywnie do masy ciała 16 kg [w:] Postępy w technologii i chemii żywności, Materiały XXVIII Sesji Naukowej KTiChŻ PAN, Gdańsk 1997.
  • Kortz J., Różyczka J., Gajewska-Kołaczyk S., Methodical Aspects of Objective Colour Determination in Fresh Pork Meat, Roczniki Nauk Rolniczych 1968, B-90-3.
  • Krełowska-Kułas M., Badanie jakości produktów spożywczych, PWE, Warszawa 1993.
  • Krupa J., Zin M., Kasprzyk A., Wpływ systemu wychowu oraz masy ubojowej koźląt na wartość rzeźną oraz jakość mięsa, Prace Towarzystwa Naukowego w Rzeszowie, Rzeszów 1995, seria: 4, 3.
  • Pieniak-Lendzion K., Szeliga W., Wstępne obserwacje dotyczące wzrostu, rozwoju oraz wartości rzeźnej koźląt rasy białej uszlachetnionej, "Przegląd Hodowlany" 1995, nr 2.
  • Piotrowski J., Bidwel-Porębska K., Wstępne wyniki intensywnego wychowu koźląt "mlecznych" do masy ciała 16 kg. Cz. I. Przyrosty, zużycie pasz, koszt żywienia, wartość rzeźna, "Przegląd Hodowlany" 1994, nr 7.
  • PN-73/A-82110. Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie zawartości wody.
  • PN-73/A-82111. Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie zawartości tłuszczu.
  • PN-75/A-04018. Produkty rolniczo-żywnościowe. Oznaczanie azotu metodą Kjeldahla i przeliczenie na białko.
  • PN-77/A-82058. Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie pH.
  • Ruszczyc Z., Metodyka doświadczeń zootechnicznych, PWRiL, Warszawa 1970.
  • Tyszkiewicz S., Badanie fizycznych właściwości mięsa, WNT, Warszawa 1969.
  • Walczak Z., Laboratoryjna metoda oznaczania zawartości galarety w konserwach mięsnych, Roczniki Nauk Rolniczych 1959, B-74-2.
  • Wstępna ocena wzrostu koźląt w zależności od warunków ich odchowu, A. Szymanowska, C. Lipecka, K. Patkowski, B. Stachał, Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie, Warszawa 1997, nr 1.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000015139

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.