PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 3 | z. 3 | 72--75
Tytuł artykułu

Żywność genetycznie modyfikowana-szansa czy zagrożenie dla współczesnego konsumenta

Warianty tytułu
Transgenic Food - Chance of Threte for Consumer
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przedstawiono zagadnienia związane z genetycznie modyfikowanymi organizmami oraz główne korzyści i zagrożenia dla środowiska i zdrowia konsumenta jakie mogą wynikać ze stosowania GMO. Zwrócono uwagę na możliwości wykorzystania inżynierii genetycznej w rozwiązaniu problemów współczesnego świata w zakresie przemysłu rolno-społecznego, ochrony zdrowia, zachowania środowiska itp. Przedstawiono również polskie przepisy prawne dotyczące GMO.
EN
In the article are established issues concerning to genetically modified organisms. We can also fird advantages and threates for the human and the environment of using GMO products. Talking about benefits we pay attention on possibilities how to use molecular biology and genetic engineering to solve problems of the modern world due to agricultural and food industry, health protection and environment conservation. Polish law concerning to genetically modified organisms are depicted, too. (original abstract)
Rocznik
Tom
3
Numer
Strony
72--75
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Jelonkiewicz W. (2000): Pomidor w bananie, Rzeczpospolita-Magazyn nr 44 z dnia 3 listopada 2000 r.
  • Stankiewicz D. (2000): Organizmy zmodyfikowane genetycznie, Biuro Studiów i Ekspertyz Kancelarii Sejmu.
  • Twardowski T.: Korzyści jakie niesie ze sobą nowoczesna biotechnologia.
  • Twardowski T, Michalska A. (2000): Dylematy współczesnej biotechnologii, TNOiK Toruń.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000015167

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.