PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 3 | z. 2 | 126--129
Tytuł artykułu

Konsekwencje wprowadzania wspólnej polityki rolnej dla polskiego rynku mięsa

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Consequences of the CAP Implementation for Polish Meat Market
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Akcesja Polski do UE spowoduje przyjęcie zasad regulacji rynku wołowiny i wieprzowiny obowiązujących w państwach członkowskich, a także reżimów importowych i eksportowych. W wyniku stosowania w naszym kraju cen bazowych, żywiec wołowy będzie prawdopodobnie relatywnie droższy w stosunku do żywca wieprzowego. Oznacza to w praktyce zmianę w poziomie relacji cen otrzymywanych przez producentów. Przyjęcie reżimu importowego Unii pozwoli na skuteczniejszą ochronę rynku wewnętrznego przed importem mięsa czerwonego niż obecnie. Zniesienie barier celnych w obrotach wzajemnych wpłynie na zmianę struktury geograficznej i towarowej polskiego eksportu wołowiny i wieprzowiny.
EN
Polish accession to the UE will lead to a parallel adjustment of the regulations in the markets of pork and beef prevailing in the member countries as well as the adjustment of foreign trade regimes. Due to the use in Poland base prices for beef its prices are expected to more expensive in relation to pork prices. That would mean in practice the change in the level of relevant relation between producer prices. The undertaking of the U E trade regime will allow for more efficient than at present protection of internal market against imports of red meat. The abolishment of duties in mutual trade will cause the change of geographic structure of trade in pork and beef as well as the change in the structure of traded commodities. (original abstract)
Rocznik
Tom
3
Numer
Strony
126--129
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Malkowski J., Zawadzka D. (2000): Rynek mięsa wieprzowego. Strategiczne opcje dla polskiego sektora agrobiznesu w świetle analiz ekonomicznych. FAPA.
  • Urban R., Wigier M. (2000): Rynek mięsa wołowego. Strategiczne opcje dla polskiego sektora agrobiznesu w świetle analiz ekonomicznych. FAPA.
  • Rycombel D. (1998): Czynniki warunkujące eksport mięsa i żywca wołowego. Gospodarka Mięsna, nr 9.
  • Rycombel D., Wojtyra W., Rembelska J., Siudak M. (2000): Reżim w handlu wieprzowiną i wołowiną w UE. Systemy organizacji handlu artykułami rolno-spożywczymi w UE. FAPA.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000015172

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.