PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 3 | z. 4 | 45--48
Tytuł artykułu

Jakość szansą uzyskania przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstw agrobiznesu

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Quality-Chance for Getting Competitive Advantage in Agrobusiness Enterprises
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Polski przemysł rolno-spożywczy jest bardzo ważnym działem gospodarki narodowej. Jego udział w PKB wynosi ponad 3 procent licząc w cenach bazowych. W latach 90-tych zaszły w nim istotne zmiany organizacyjne, produkcyjne i ekonomiczne. Wskutek liberalizacji rynku i początkowo dużego wzrostu rentowności zaobserwowano szybki rozwój prywatnych przedsiębiorstw. Została dość szybko odtworzona konkurencja na rynku produktów rolno-żywnościowych. W wielu polskich zakładach produkujących żywność, za najważniejszy atut w walce konkurencyjnej uznano działania mające na celu zapewnienie najwyższej higieny procesów produkcyjnych. Wdrażane systemy bazują na zasadach HACCP, jak również na organizacji gwarantującej jakość zgodną z normami ISO serii 9000. Są to istotne elementy działań przedsiębiorstw w świetle ciągle narastającej konkurencyjności.
EN
The quality system as ISO 9000 is a very important form of quality and should be promoted not only but also should be incentive to run by our national agribusiness enterprises. The quality problem is important in European Integration point of view and also competitiveness point of view. (original abstract)
Rocznik
Tom
3
Numer
Strony
45--48
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Dietl J. (1989): Strategia przedsiębiorstw przemysłowych w zakresie jakości wyrobów.
  • Lisiecka K. (1993): Zarządzanie jakością produktów przemysłowych.
  • Łuczak J. (1999): ISO - Łatwy i skuteczny sposób uzyskania certyfikatu jakości.
  • Słowińska E. (2000): Zapewnienie jakości produktów rolno-spożywczych podstawą konkurencyjności. PCBC.
  • Sprzednicki A. (2000): ISO - system zapewnienia jakości. Warszawa.
  • Wasilewski L. (1998): Europejski kontekst zarządzania jakością. Warszawa.
  • FAPA: Normy i standardy dla mleka w Unii Europejskiej. Warszawa 1999.
  • MRiRW: Rolnictwo i gospodarka żywnościowa w Polsce. Warszawa 2000.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000015205

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.