PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 3 | z. 4 | 40--44
Tytuł artykułu

Standaryzacja produktów rolnych w Polsce w warunkach globalizacji rynków

Warianty tytułu
Standarisation of Agricultural Products in Poland in Globalisation Aspect
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przeprowadzono analizę natury i korzyści związanych z upowszechnieniem gatunków i standardów jakościowych żywności, ich roli w procesach rynkowych i marketingowych oraz głównych problemów standaryzacji w sektorze żywnościowym.
EN
Quality standards are measurable properties of foods that differentiate them for consumers. Grading is the sorting of unlike lots of products into heterogeneous categories according to accepted quality standards. Standardised food grades can contribute to operational and pricing efficiency as well as to increased consumer satisfaction and producer returns. There are several problems in translating ideal food quality standards into practical grades for use in food marketing in Poland. The food grading system has adjusted and will continue to adjust to changing in market needs. (original abstract)
Rocznik
Tom
3
Numer
Strony
40--44
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Berdowski J.B., Rutkowska H. (2000): Poradnik producenta i dystrybutora artykułów spożywczych. Wyd. Verlag Dashofer Sp. zo.o., Warszawa, s. 2.
  • Khols R.L., Uhl J.N. (1990): Marketing of agricultural products. MacMillan Publishing Company, New York, s. 291.
  • Majewski E., Dalton G. (2000): Strategiczne wyzwania dla polskiego rolnictwa, wsi i sektora żywnościowego w kontekście akcesji do Unii Europejskiej. [W:] Strategiczne opcje dla sektora polskiego agrobiznesu w świetle analiz ekonomicznych. SGGW, Warszawa, s. 29-30.
  • Szymanowski W., Karasicwicz G. (1998): Handel krajowy produktami rolno-spożywczymi. [W:] Identyfikacja priorytetów w modernizacji sektora rolno-żywnościowego w Polsce. FAPA, s. 511-516.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000015206

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.