PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | nr 599 | 65--71
Tytuł artykułu

Instrumentalna i sensoryczna ocena jakości skór owczych w procesie starzenia

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Functional and Sensory Analyses of the Quality of Sheepskin During the Ageing Process
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule omówiono wpływ zawartości w tkance skórnej tłuszczu niezwiązanego na wybrane wyróżniki wartości użytkowej skór futerkowych, zależnych od czasu starzenia i rodzaju środka natłuszczającego.
EN
The research concerned the relationship between the unbound fat content of the dermal tissue and selected factors of the functional quality of fur skins, depending on the duration of the ageing process and the oiling agent used. As the natural ageing process is very slow, for the purpose of the research the accelerated ageing using the laboratory method under simulated conditions was employed. Chrome tanned sheepskins, oiled with Pellan FO or Sulfopar MF-1 were tested. Differences between the oiling agents were found: Pellan FO was more effective in inhibiting the degradation of the tested factors. In addition, a marked relationship between the results of the sensory analysis and instrumental measurements was found. The instruments proved to be more sensitive and registered the occurring quality changes more rapidly. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
65--71
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Dzióbek B., Badania nad procesem starzenia się welurowych wyrobów futrzarskich, Zeszyty Naukowe AE w Krakowie, Kraków 1994, nr 427.
  • Dzióbek B., Duda I., Der Einfluss der Entfeltung auf Ausgevahlte Eigenschaftenfertigen Nutriafelle, "Bruhl" 1989, nr 6.
  • ISO 3376-6. Cuir. Determination de la resistance a'la traction et de l'allongement.
  • ISO 3377. Leather. Determination of tearing load.
  • ISO 4048. Leather. Determination of matter soluble in dichloromethane.
  • ISO 4684. Leather. Determination of water and other volatile mattr.
  • ISO 6658. Sensory Analysis. General guide to methodology.
  • ISO 8586-1. Sensory Analysis. Guide to the selection, training and monitoring of selected assessors.
  • ISO 8587. Sensory analysis. Metodology. Ranking.
  • Jędryka T., Metoda wielokrotnych uporządkowań, Zeszyty Naukowe AE w Krakowie, Kraków 1989, nr 282.
  • Meilgaard M., Civille G.V., Carr T., Sensory Evaluation Techniques, CRC Press, Boca Raton 1987.
  • PN-ISO 5492. Analiza sensoryczna. Terminologia.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000015226

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.