PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | nr 980 Wyzwania stojące przed rolnictwem i wsią u progu XXI wieku | 173--177
Tytuł artykułu

Analiza kosztów jednostkowych produkcji trzody chlewnej - warunkiem konkurencyjności przedsiębiorstwa

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
The Analysis of Unit Costs of the Swine Production as a Condition of an Enterprise Competition
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Autor przedstawił sposób analizy kosztów jednostkowych przyrostu masy tuczników za pomocą określonych wskaźników produkcyjno-ekonomicznych. Zamierzeniem autora było poszukanie możliwości obniżenia kosztów jednostkowych produkcji tuczników, przy zastosowaniu analiz wymienionych w pracy wskaźników (m.im. dobowy przyrost masy, dzienny poziom żywienia itd.). Badania przeprowadzone zostały w dwóch gospodarstwach rolniczych prowadzących chów trzody chlewnej w cyklu otwartym.
EN
This paper presents method of unit costs analysis of porker's body weight gain. It was found that essential for evaluating the possibility of unit costs decrease is analysis of some indexes, such as: daily gains of weight, level of feeding, feed consumption, average cost of feed unit, exploitation of production capacity. (original abstract)
Twórcy
Bibliografia
  • Kaliszewicz D.: Wykorzystanie funkcji produkcji w analizie kosztów produkcji żywca wieprzowego. "Zeszyty Naukowe ART." Olsztyn, Ekonomika 1979 nr 7.
  • Kaliszewicz D., Osiński A.: Określenie optymalnego udziału serwatki w żywieniu tuczników. "Roczniki Naukowe Zootechniki" 1989 nr 16.
  • Kaliszewicz D., Chrobocińska K.: Analiza kosztów jednostkowych w zarządzaniu procesem produkcyjnym. "Biuletyn Naukowy UWM" 2003.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000015269

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.