PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | nr 616 | 55--69
Tytuł artykułu

Projekt wykorzystania hurtowni danych w podsystemie obsługi odbiorców przedsiębiorstwa energetycznego

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
A Proposal for the Use of a Data Warehouse in the Customer Service Subsystem of an Energy Company
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule zaprezentowano ideę wykorzystania hurtowni danych w podsystemie obsługi klientów. Powstała ona na bazie wielomodułowego systemu HANDEL 2000. Na przykładzie Zakładu Energetycznego Kraków S.A. podjęto próbę oceny systemu w zakresie prowadzenia i zarządzania rachunkami klientów. W pracy zdefiniowano także rolę i funkcje hurtowni danych w strukturze zarządzania IT.
EN
In this article, the author presents the idea of using a data warehouse in the customer service subsystem of an energy company. The rationale, characteristics and role of data warehouses in the structure of IT management system are defined, as are their function, general design and the way in which they are established. with reference to empirical research, the author looks at the extent to which a data warehouse could be used in the customer service subsystem of the Kraków Energy Company (Zakład Energetyczny Kraków SA). He shows how the warehouse could be constructed by basing it on an extension of HANDEL 2000, a multi-application IT system used for settling electricity customers` accounts. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
55--69
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Adamczewski P. [1998], Zintegrowane systemy informatyczne w praktyce, Mikom, Warszawa.
  • Bartoszewska M., Król A. [2000], Czym się różni hurtownia danych od bazy danych, "Menager", nr 2.
  • Bielecki T.W. [2000], Informatyzacja zarządzania, PWE, Warszawa.
  • Głowiński C. [2001], Sztuka wysokiego składowania, "PC Kurier", nr 12.
  • Gorawski M. [2000], Hurtownia danych, "Informatyka", nr 3.
  • Gorawski M., Frączek J. [2000], Systemy DSS. Projekt i opis modelu hurtowni danych, "Informatyka", nr 5.
  • Grochowski T. [2001], Rozwiązania dla hurtowni danych, "PC Kurier", nr 9.
  • Inmon W.H. [1995], What is a Data Warehouse?, Prism Tech Topic, vol. 1, nr 1.
  • Hurtownie danych - Microsoft SQL Serwer 7.0. Przewodnik techniczny [2000], Microsoft Press, A.P.N. Promise, Warszawa.
  • Kisielnicki I., Sroka H. [1999], Systemy informacyjne biznesu, Agencja Wydawnicza "Placet", Warszawa.
  • Leksykon Webmastera [2001], http://www.pckurier.pl/webmaster/leksykon/h/hurtowniadhtml
  • Noga M., Krzyżek A., Kunert-Witkowska L. [2001], Hurtownie danych - architektura i narzędzia, Akademickie Centrum Komputerowe Cyfronet, AGH, Kraków.
  • Pankowska M., Sroka H. [1987], Systemy informatyczne bankowości, AE w Katowicach, Katowice.
  • Poe V., Klauner P., Brobst S. [2000], Tworzenie hurtowni danych, WNT, Warszawa.
  • Stanek W. [1995], Rozwój perspektyw badawczych ISWD w konfrontacji z wybranymi rozwiązaniami praktycznymi [w:] Inteligentne systemy wspomagania decyzji w zarządzaniu, pod red. H. Sroki i W. Stanka, AE w Katowicach, Katowice.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000015343

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.