PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | nr 603 | 127--145
Tytuł artykułu

Organizacja zaspołu w project management

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Team Organization in Project Management
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Zmiany zachodzące w zarządzaniu przedsiębiorstwami sprawiły, że firmy coraz większy nacisk kładą na pracę zespołową. Zadaniem opracowania jest zaprezentowanie: pojęcia pracy zespołowej (głównie odnoszącej się do zarządzania projektami), klasyfikacji rodzajów zespołów występujących w przedsiębiorstwie, etapów procesu tworzenia zespołu, roli kierownika i członków w zespole, oraz korzyści wynikających z pracy zespołowej.
EN
The many changes that have taken place in enterprise management in the past decade, such as decision-making chains, the use of modern management methods, the reduction in managerial levels, the introduction of company restructuring programmes, new structural solutions and the tendency to concentrate more on processes and products, have led firms to place more and more stress on teamwork. The aim of this article is to: present the concept of teamwork, particularly in relation to project management, classify the types of teams active in an enterprise, describe the different stages involved in the process of setting up a project team, define the roles of team leader and team members and their tasks, discuss the benefits of teamwork (short original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
127--145
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Altier W.J. [1986], Task Forces - An Effective Management Tool, "Sloan Amangement Review", vol. 1.
  • Antoszkiewicz J.D. [1997], Firma wobec zagrożeń. Identyfikacja problemów, Poltext, Warszawa.
  • Armstrong M. [1996], Zarządzanie zasobami ludzkimi, Wyd. PSzB, Kraków.
  • Belbin R.M. [1993], Team Roles Work, British Library, London.
  • Blake S.P. [1978], Managing for Responsive Development, San Francisco.
  • Chrościcki Z. [1989], Zespoły zadaniowe, PWE, Warszawa.
  • Coates C. [1996], Menedżer wszechstronny. Jak przełamać bariery i zarządzać całą firmą, Wyd. PSB, Kraków.
  • Durlik L, Krajewska-Bińczyk E. [1997], Zarządzanie projektami innowacyjnymi na przykładzie projektów restrukturyzacyjnych BPR - Business Process Reengineering [w:] Ewolucja zarządzania polskimi przedsiębiorstwami w latach dziewięćdziesiątych, materiały konferencyjne, Jurata-Sopot.
  • Hammer M., Champy J. [1996], Reeingineering w przedsiębiorstwie, Neumann Management Institute, Warszawa.
  • International Dictionary of Management [1990], pod red. H. Johannsena i G. Page, London.
  • Kubacki B., Lachowicz Z., Listwan T. [1991 ], Zespół pracowniczy jako podmiot i obiekt kierowania w organizacji gospodarczej, Wrocław.
  • Make the School for Leaders [1994], K. Bawen, K.B. Clark, C.A. Holloway, Wheeluright S.C. "Harvard Business Review", nr IX-X.
  • Manz C.C. [1992], Self-Leading Work Teams: Moving Beyond Self-Management Myths, "Human Relations", nr 11.
  • Midler Ch. [1994], Zarządzanie projektami. Przykład samochodu renault twingo, Poltext, Warszawa.
  • Mika S. [1987], Psychologia społeczna, PWN, Warszawa.
  • Mikuła B., Potocki A. [ 1997], Metody zarządzania innowacyjno-partycypacyjnego, Antykwa, Kraków-Kluczbork.
  • Potocki A. [1992], Wybrane metody humanizacji pracy, PAN, Wrocław-Warszawa-Kraków.
  • Prussak W., Wyrwicka M. [1997Zarządzanie projektami, Zachodnie Centrum Organizacji, Poznań, 1997.
  • Stabryła A. [1996], Zarządzanie rozwojem firmy, Księgarnia Akademicka, Kraków.
  • Trompenaars F. [1997], Riding the Wave of Culture, Nicholas Brealey Publishing, London.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000015407

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.