PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | nr 597 | 7--19
Tytuł artykułu

Problematyka zasobów pracy w zarządzaniu przedsiębiorstwem

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
The Problem of Labour Resources in the Management of an Enterprise
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Zasoby pracy w zarządzaniu firmą, w artykule rozumiane są jako składnik zasobów ludzkich, oraz potencjał pracy tkwiący w pracownikach (ściśle powiązany z aspektami demograficznymi). Zdaniem autorów efektywne zarządzanie pracą wymaga odpowiedniego podejścia uwzględniającego kwestie prakseologiczne, prawne, etyczne, ekonomiczne i socjologiczne.
EN
In this article the authors demonstrate the importance of labour resources in the management of a firm. These resources are defined not only as a component of human resources but are also presented from the point of view of labour potential inherent in employees, which is closely related to the demographic aspects of labour resources. In turn, effective management of work requires an interdisciplinary approach to human labour. In adopting this approach, the authors take into account praxeological, legal, ethical, economic and sociological issues. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
7--19
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Bolesta-Kukułka K. [1993], Mały słownik menedżera, PWE, Warszawa.
  • Becker G. [1992], Ekonomiczna teoria zachowań ludzkich, PWN, Warszawa.
  • Golinowska S. [1994], Polityka społeczna państwa w gospodarce rynkowej, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Kotarbiński T. [1973], Traktat o dobrej robocie, Ossolineum, Wrocław.
  • Majka J. [1982], Etyka życia gospodarczego, Wrocław.
  • Mały słownik języka polskiego [1993], pod red. S. Skorupki, PWN, Warszawa.
  • Merton R. [1982], Teoria socjologiczna i struktura społeczna, PWN, Warszawa.
  • Oleksyn T. [1992], Praca i płaca w zarządzaniu, "Novapress" SA, Warszawa.
  • Piątkowski J. [1994], Wprowadzenie do prawa stosunku pracy, Toruń.
  • Stoner J., Freeman R., Gilbert D. [1997], Kierowanie, PWE, Warszawa.
  • Włodarczyk C. [1996], Polityka zdrowotna w społeczeństwie demokratycznym.
  • Zarządzanie pracą [1999], pod red. Z. Jasińskiego, Agencja Wydawnicza "Placet", Warszawa.
  • Zarządzanie zasobami ludzkimi w firmie [1998], pod red. M. Rybak, SGH, Warszawa.
  • Zieleniewski J. [1981], Organizacja i zarządzanie, PWN, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000015462

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.