PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | nr 980 Wyzwania stojące przed rolnictwem i wsią u progu XXI wieku | 494--498
Tytuł artykułu

Poziom zużycia substancji biologicznie czynnej i jego zmiany w wyniku zastosowania integrowanej ochrony roślin w uprawach pomidorów szklarniowych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
The Rate of Consumption of Biologically Active Substance and Its Changes under the Influence of Integrated Plant Protection in the Greenhouse Tomato Cultivation
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem opracowania było określenie, w jakim stopniu wprowadzenie integrowanej ochrony roślin spowodowało zmniejszenie zużycia SBC (substancji biologicznie czynnej) w porównaniu z ochroną chemiczną w uprawie pomidorów szklarniowych. Badania przeprowadzone zostały w przedsiębiorstwie szklarniowym położonym na Dolnym Śląsku o powierzchni upraw pod osłonami ok. 23 ha. Badania obejmowały dane z lat 1995-1999.
EN
The rate of consumption of biologically active substance (SBC) constitutes the measure of intensitivity of chemical plant protection. As far as integrated plant protection is concerned, the mentioned rate indirectly points to the possibility of obtaining the higher biological quality of the products. The aim of the work was determination of SBC consumption in the integrated protection of the greenhouse tomato and its changes according to the application of this method. The investigation was carried out in the years 1995-1999 in the greenhouse where greenhouse tomatoes were cultivated in extended cycle, on the area about 11-13 ha. SBC consumption per one production cycle ranged from 22,95 to 36, 42 kg/ha on average, while jointly, average SBC consumption per one production cycle amounted from 248.96 to 300,99 kg/ha. As related to the shaped model of chemical plant protection of greenhouse cultivation in 1999, it allowed to lower SBC consumption by 7,24 kg/ha which equalled about 23 procent to finally reach the level of 24, 71 kg/ha. (original abstract)
Twórcy
Bibliografia
  • Golinowska M., Kilarska M.: Koszty chemicznej ochrony roślin w szklarniach. "Ogrodnictwo" 1988 nr 6, s. 24-26.
  • Golinowska M.: Efektywność ekonomiczna biologicznej i chemicznej ochrony roślin w szklarni. "Zeszyty Naukowe AR we Wrocławiu" 1997, Rolnictwo, LXXI nr 317, s. 43-53.
  • Golinowska M.: Efektywność ekonomiczna integrowanej ochrony roślin w uprawie pomidorów i ogórków w szklarni. "Postępy Nauk Rolniczych" 1998 nr 1, s. 3-14.
  • Golinowska M.: Rozmiar stosowania chemicznej ochrony roślin w Polsce w latach 1967-1975. "Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych" 1985, z. 246, s. 147-163.
  • Juszczak M.: Wpływ stosowania metody biologicznej do ochrony upraw pod szkłem na wielkość zużycia substancji aktywnej. "Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 1990, z. 393, s. 117-123.
  • Mierzejewska W.: Mierniki intensywności chemicznej ochrony roślin. "Ochrona Roślin" nr 9, s. 8-13.
  • Zalecenie ochrony roślin na lata 1998/1999. Cześć I i II. Red. S. Pruszyński. IOR Poznań, 1998.
  • Sztuder Z.: Wpływ stosowania metody biologicznej na koszty ochrony roślin i rozmiar zabiegów chemicznych w szklarniach. "Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych", 1990, z. 39 s. 95-105.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000015567

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.