PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | nr 980 Wyzwania stojące przed rolnictwem i wsią u progu XXI wieku | 499--505
Tytuł artykułu

Innowacyjny przemysł spożywczy - nośnikiem rozwoju gospodarczego obszarów wiejskich

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Innovative Food Industry as a Factor of Economic Development of Rural Areas
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Autorzy opisali przebieg rozwoju działalności innowacyjnej w przemyśle spożywczym (dynamika i wartość nakładów finansowych, cele). Zdaniem autorów, dalszy rozwój tego sektora, w dobie rosnącej konkurencji ze strony państw europejskich, niwelujący pewne opóźnienie w sferze produkcji, technologii i marketingu uwarunkowany jest innowacyjnością przemysłu spożywczego zlokalizowaną u źródeł surowca, czyli na lokalnym rynku pracy na obszarach wiejskich.
EN
The majority of rural areas have weak social, technical and production infrastructures, which lower standard of living and decide about low attractiveness as regards investments possibilities. Social and economic development of rural relies among the others upon the recognition of activation factors. Establishing of competitive food industry in rural areas is considered as one of such factors. The possibilities of it can be found out in the increase of economic efficiency, optimal use of available production resources and the implementation of new technologies, which often are not capital intensive but which are of innovative character. (original abstract)
Twórcy
Bibliografia
  • Działalność innowacyjna przedsiębiorstw przemysłowych w latach 1998-2000. "Informacje i Opracowania Statystyczne". Warszawa: GUS 2002.
  • Oslo Manual. The Measurement of Scientific and Technological Activities. Proposed Guidelines for Collecting and Interpreting Technological Innovation Data. (second edition). Paryż: OECD/Eurostat 1997.
  • Polski przemysł żywnościowy. Raport 2002. Red. R. Urban Warszawa: PFPŻ 2002.
  • Pomykalski A.: Zarządzanie innowacjami. Warszawa-Łódź: Wydawnictwo Naukowe PWN 2001.
  • "Roczniki Statystyczne Przemysłu" 1998, 1999, 2000, 2001, 2002. Warszawa: GUS.
  • Sektorowy Program Operacyjny "Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego i rozwój obszarów wiejskich". Warszawa: MRiRW 2003.
  • Szczepaniak I., Wigier M.: Aktywność innowacyjna przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w okresie transformacji. "Przemysł Spożywczy" 2002 nr 2.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000015574

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.