PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | nr 980 Wyzwania stojące przed rolnictwem i wsią u progu XXI wieku | 589--594
Tytuł artykułu

Przedsiębiorczość jako podstawa dywersyfikacji ekonomicznej na obszarach wiejskich : proekologiczne spojrzenie na metody produkcji rolnej

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Enterprise as a Base of Diversity in Country Areas : a Proecological Look on New Methods of Farm Production
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przemiany dokonujące się współcześnie na obszarach wiejskich zmuszają rolników do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodów - dywersyfikacji dotychczasowej działalności (urozmaicenie, wprowadzenie różnorodności). Dla polskiego rolnika jednym z najbardziej perspektywicznych rozwiązań jest szeroko rozumiane rolnictwo i przetwórstwo ekologiczne, a podstawą i szansą aktywizacji gospodarczej obszarów wiejskich jest rozwój przedsiębiorczości.
EN
Polish agriculture and country areas were found in unusual difficult position, as a result of both, very quick paces of changes, connected with acceptance of free-market model economy and perspectives of ascension of Poland in European Union. Among many analysed factors determining character, both Polish agriculture and situation of farmer, at last several have unusual serious influence and decide about dissimilarities against the rest countries of EU background, such as: agrarian crumbling, overpopulation of rural areas, prevailing presentation attitude. The only chance of activation of country areas, and by this improvement of countryman living standards is enterprise development by appropriate education, introduction of best patterns and creation the material bases to economic diversity of country areas. (original abstract)
Bibliografia
  • Falencka-Jabłońska M.: Zagrożenia środowiska przyrodniczego w Polsce a rolnictwo i gospodarka żywnościowa. Warszawa: Wydawnictwo Fundacji CEEF 1991.
  • Jaska E.: Społeczno-ekonomiczne uwarunkowania ekologicznego sposobu gospodarowania w rolnictwie. Warszawa: SGGW 1995.
  • Jeznach M.: Przedsiębiorczość a zrównoważony rozwój wsi w otulinie Kampinowskiego Parku Narodowego. "Roczniki Naukowe SERiA", 2000, t. II, z. 2.
  • Kłodziński M.: Wielofunkcyjny rozwój terenów wiejskich w Polsce i w krajach Unii Europejskiej. Warszawa: SGGW 2001.
  • Kosikowski C.: Wolność gospodarcza w prawie polskim. Warszawa: PWE 2000.
  • Metera D.: Rolnictwo ekologiczne w Polsce i w krajach Unii Europejskiej. Płock: Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie - Oddział w Płocku 2000.
  • Przedsiębiorczość w agrobiznesie. Red. W.H. Hamilton, Kraków: Małopolskie Stowarzyszenie Doradztwa Rolniczego 1996.
  • Przyszłość wsi polskiej. Wizje, strategie, koncepcje. Red. L. Kolarska-Bobińska, A. Rosner, J. Wilkin., Warszawa: Instytut Spraw Publicznych 2001.
  • Runowski H.: Ograniczenia i szanse rolnictwa ekologicznego. Warszawa: Wydawnictwo SGGW 1996.
  • Siebeneicher G.: Podręcznik rolnictwa ekologicznego. Warszawa: PWN 1997.
  • Śmiechowska M.: Jakość żywności ekologicznej w aspekcie bezpieczeństwa konsumentów i środowiska. [w:] Rola towaroznawstwa w zarządzaniu jakością w warunkach gospodarki opartej na wiedzy. Red. J. Żuchowski., Radom 2002.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000015647

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.