PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | nr 983, t. 2 Agrobiznes 2003 : jakość jako podstawowy instrument konkurencyjności w agrobiznesie | 531--536
Tytuł artykułu

Wpływ jakości krajobrazu na konkurencyjność obszarów wiejskich

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Influence of Landscape's Quality on Competitiveness of Rural Areas
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Omówiono specyfikę krajobrazu wiejskiego. Przedstawiono rolnictwo jako element kształtowania krajobrazu wiejskiego.
EN
More and more widespread negative transformations of rural landscape can be seen in Europe, which in effect leads to apparent changes of geographical, natural and cultural environment. Country is not only identified with agriculture now. Landscape is more often interpreted as economic value, and its quality becomes an element of competitiveness of rural areas. (original abstract)
Twórcy
Bibliografia
  • Czupachin W.M. (1988): Razrabotka regionalnych schem kompleksnogo Cahziajstwiennogo rozwitija na łandszaftno-ekołogiczeskoj osnowie. MelioracjaLandszaftów, Moskwa. Dubel K. (2002): Problemy kształtowania i ochrony krajobrazu. Fragmenta Agronomica nr l (73), Polskie Towarzystwo Nauk Agrotechnicznych, Olsztyn-Puławy. Góniewicz B. (1999): Geneza, rozwój i programowanie wiejskich układów osadniczych. Kraków.
  • Kozłowski S. (2000): Ekorozwój - wyzwanie XXI wieku. PWN, Warszawa. Poskrobko B. (1998): Zarządzanie środowiskiem. PWE, Warszawa.
  • Przewoźniak M. (1987): Podstawy geografii fizycznej kompleksowej. Uniwersytet Gdański, Gdańsk.
  • Raport o stanie wsi. Polska Wieś 2000, FDPA, Warszawa. Rychling A. Solon J., (1994): Ekologia krajobrazu. PWN, Warszawa. Wilkin J. (1998): Pamiętajmy, że Polska wieś... (Magazyn Gazety Wyborczej) z 2-3 stycznia.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000015701

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.