Czasopismo
2003
|
nr 983, t. 2 Agrobiznes 2003 : jakość jako podstawowy instrument konkurencyjności w agrobiznesie
|
545--553
Tytuł artykułu
Autorzy
Warianty tytułu
Quality Criteria of Identification of Small and Medium Enterprises in Poland
Języki publikacji
Abstrakty
Celem artykułu jest próba sprecyzowania pojęcia małego i średniego przedsiębiorstwa przy zastosowaniu kryteriów jakościowych. Pozwalają one odróżnić małe i średnie przedsiębiorstwa od dużych.
In the following article the issue of identification of small and medium enterprises is presented with a main focus on quality criteria of qualification to this enterprise sector. The fact of correct determination of company's size, both for the company itself and for other institutions in business environment, was indicated as a matter of considerable importance. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
545--553
Opis fizyczny
Twórcy
autor
Bibliografia
- Czermiński A., Czerska M., Nogalski B., Rutka R., Apanowicz J. (2001): Zarządzanie organizacjami. TNOiK, Toruń.
- Dobrzyński M. (2000): Zarządzanie potencjałem społecznym. Wyd. Międzynarodowa Szkoła Menedżerów, Warszawa.
- Gierszewska G., Romanowska M. (2002): Analiza strategiczna przedsiębiorstwa. PWE, Warszawa.
- Griffin R. W. (1996): Podstawy zarządzania organizacjami. PWN, Warszawa.
- Machaczka J. (1999,): Podstawy zarządzania. Wyd. Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków.
- Porter M.E. (2001): Porter o konkurencji. PWE, Warszawa.
- Porter M.E. (1996): Strategia konkurencji. PWE, Warszawa.
- Poznańska K., Schulte-Zurhausen M. (1994): Kryteria klasyfikacji małych i średnich przedsiębiorstw. "Przegląd Organizacji" nr 2.
- Strużycki M. (2002): Zarządzanie małym i średnim przedsiębiorstwem. Uwarunkowania europejskie. Difin, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000015703