PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | nr 983, t. 2 Agrobiznes 2003 : jakość jako podstawowy instrument konkurencyjności w agrobiznesie | 574--578
Tytuł artykułu

Jakość mleka w aspekcie integracji europejskiej

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Quality of Milk in the Aspect of the Integration with the European Union
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem badań była analiza gospodarstw produkujących mleko na rynek w woj. kujawsko-pomorskim, ze szczególnym uwzględnieniem m.in. struktury producentów mleka i sprzedaży, stanu pogłowia bydła, oceny warunków produkcji mleka oraz zamierzeń w zakresie dostosowania gospodarstw zawartych w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 5 lipca 2002 r. w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy pozyskiwaniu, przetwórstwie, składowaniu i transporcie mleka.
EN
The subject of the paper concerns dairy farms producing and selling milk for the market in kujawsko-pomorskie province. It is visible that farms improve quality of milk in whole extent: milking cows, storage and transport. The group of 40.9 procent of farms which sell than 20 thousands selling more than 20 thousands liters of milk will soon perform the requirements necessary to produce for the market and being competitive on domestic and international markets. (original abstract)
Twórcy
Bibliografia
  • Błażek M. (2001): Uwarunkowania procesu tworzenia jakości w rolnictwie polskim w aspekcie integracji z Unią Europejską. [W:] Przemiany w organizacji gospodarstw - nowe wyzwania w aspekcie integracji Polski z Unią Europejską. Zeszyty Naukowe AR w Krakowie, z. 55, s. 100.
  • Czyżewski A., Henisz A. (2001): Czynniki wytwórcze w rolnictwie Polski i Unii Europejskiej a makroekonomia przystosowań strukturalnych w Polsce. [W:] Rozwój regionalny w aspekcie integracji z Unią Europejską). Międzynarodowa Sesja Naukowa Kraków, Zeszyty Naukowe AR w Krakowie, z. 81, s 84-97.
  • Łagiewka P., Ratajczak P. (2002): Znaczenie wyróżników jakościowych produktów mleczarskich w zakładowym systemie zarządzania jakością. Roczniki Naukowe Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu. t. IV, z. 4, s. 103. Warszawa - Bydgoszcz.
  • "Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej", 2002, GUS, s. 348, 359.
  • "Rocznik Statystyczny Województw", 2002, GUS, s. 234, 237.
  • Wiktorowski K., Wiktorowska M. (2002): Wpływ stosowania filozofii jakości na wzrost konkurencyjności polskich przedsiębiorstw w branży rolno-spożywczej. [W:] Wykorzystanie lokalnych i regionalnych czynników w społeczno-gospodarczej aktywizacji obszarów wiejskich, t. II, AR w Szczecinie, s. 407- 419.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000015706

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.