PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | nr 3 | 106--119
Tytuł artykułu

Pozycja ekonomiczna ChRL

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
The Economic Position of the Chinese People's Republic
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Artykuł, opisujący ekonomiczną sytuację Chińskiej Republiki Ludowej ChRL, rozpoczyna rozdział poświęcony wyznacznikom tej pozycji, a dokładniej międzynarodowej pozycji inwestycyjnej i handlowej tego kraju w świecie. Kolejna część dotyczyła wybranych aspektów rozwoju ekonomicznego. Autor zastanawia się tu nad przesłankami przyspieszonego rozwoju gospodarczego ChRL. Prowadzi to do wniosków, że u źródeł sukcesu chińskiej strategii gospodarczej leży proefektywnościowy rozwój, poziom wykształcenia społeczeństwa chińskiego, jakość i wydajność siły roboczej, a także przywiązanie do tradycji. Na zakończenie autor przedstawił kilka uwag odnoszących się do przyszłego rozwoju gospodarczego Chin.
EN
The economy of the Chinese People's Republic with respect to the magnitude the GNP (according to the buying power) is located in the second place after USA. If the hitherto trend of its development will be maintained, then about 2015-2020 it will overtake the economy of the USA. Implemented since 1978 policy of reforms has led to an unprecedented opening to the world, which is demonstrated by the following numbers: the seventh place in the world v respect to the magnitude of foreign trade and the third place in the world w respect to the cumulated value of accepted direct investments-350 billion dollars. The expected acceptance of the Chinese People's Republic to the We Trade Organization at the end of 2001 will make the process of opening irreversible and what is more important it will force pro-market changes in economy and first of all the reform and privatization of the sector of state enterprises. A very essential feature of the Chinese economy is a pro-effectiveness development implemented on the basis of educated manpower, efficient allocation of production factors and the influence of direct investments. The danger and barrier for the development of the Chinese economy are the too large differences between the eastern and western part and the supply barrier from domestic sources of energy carriers. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
106--119
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • China 2020,1999, World Bank, Washington.
  • China Engaged, 1997, World Bank, Washington.
  • China Statistical Yearbook 1998,1999, Beijing.
  • China's Oil, 2001, "The Economist", 14 lipca.
  • Cliff R., 2001, The Military Potential of China's Commercial Technology, RAND, Santa Monica.
  • Fairbank J. K., 1996, Historia Chin. Nowe spojrzenie, Warszawa.
  • Haliżak E., 2000, Stosunki ChRL-Republika Chińska na Tajwanie, "Stosunki Międzynarodowe", nr 3-4.
  • Holton R., Xiu Lin, 1998, China and the WTO, Can the Assimilation Problems Be Overcome?, "Asian Survey", nr 8.
  • http://ce.cei.gov.cn/enew/new.
  • Hu Zuliu, Khan Moshin, 1997, Why is China growing so fast, "IMF Staff Papers", nr 1.
  • Kennedy P., 1994, Mocarstwa świata: narodziny, rozkwit, upadek. Przemiany gospodarcze i konflikty zbrojne 1500-2000, Warszawa.
  • Krugman P., 1994, The Myth of Asia's Miracle Foreign Affairs, vol. 73.
  • Luttwak E., 1990/1991, From Geopolitics to Geo-economics. Logic of Conflict. Grammar Commerce, "The National Interest", nr 20.
  • Maddison A., 1998, Chinese Economic Performance in the long run, OECD.
  • Naughton B., 1997, The China Circle, Brookings Institution Press, Washington.
  • Qian Yingyi, 1988, Urban and Rural Household Savings in China, IMF Staff Papers.
  • Ruoen R., 1997, Chinese Economic Performance in an International Perspective, OEC Paris.
  • Sachs J., Wing Thye Woo, 1996, Chinese Economic Growth: Explanations and the Ta Ahead, w: China's Economic Future: Challenges to US Policy, Joint Economic Committee, GPO, Washington.
  • Savel M., 1996, Growth in East Asia, "Economic Issues", nr l, IMF.
  • Stephen E., 1999, Beyond the Transition, China's Economy at Century's End, "Current History", wrzesień.
  • Sułek M., 2001, Podstawy potęgometrii i potęgonomii w stosunkach międzynarodowy! Kielce.
  • Sun Haisun, 1999, FDI. Trade and Transfer Pricing, w: Elgar E. (red.), Foreign Dir Investment and Economic Growth in China, Cheltenham.
  • The East Asian Miracle: Economic Growth and Public Policy, 1993, World Bank, Washington.
  • "The Economist", 1999,19.06.
  • WTO Membership may help arrest Chinese stowdown, http://www.oecdobserver.org.
  • Yunnan Shi, 1997, Foreign Direct Investment in China and the Economic Integration East Asia, w: Dzwer S. (red.), Perspectives on Economic Integration and Business Strategy in the Asia-Pacific Region, London.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000015756

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.