PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | nr 617 | 69--76
Tytuł artykułu

Determinanty rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Determinants of Development of Organic Farming in Poland
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W opracowaniu przeanalizowano determinanty krajowego i międzynarodowego popytu na żywność ekologiczną produkowaną w Polsce. Zwrócono uwagę na czynniki wpływające na zaopatrzenie i dostawy rolniczych produktów ekologicznych, oraz wskazano na działania konieczne dla wzrostu roli polskiego rolnictwa ekologicznego na rynku artykułów żywnościowych.
EN
This article identifies factors affecting the scale of organic agricultural production. The determinants of domestic and international demand for organic foods produced in Poland is analysed in detail. The author also looks at the factors affecting the supply of organic agricultural products. Finally, the article indicates what action is necessary to increase the role of Polish organic agriculture in the Polish foodstuffs market. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
69--76
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Kociszewska I., Tendencje zmian w zasobach pracy w rolnictwie przed integracja z UE, Prace Naukowe AE we Wrocławiu, Wrocław 1997, nr 760.
  • Krzymuski J., Ocena produktywności i intensywności produkcji polowej w wybranych krajach Europy, "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej" 1997, nr 4-5, s. 45.
  • Łuczka-Bakuła W., Bariery wzrostu produkcji i konsumpcji żywności ekologicznej [w:] Wieś i rolnictwo w okresie przemian systemowych, pod red. W. Łuczki-Bakuły, Wydawnictwo WiS, Poznań 1997, s. 79-85.
  • Michna W., Problemy proekologicznego rozwoju wsi, rolnictwa i gospodarki żywnościowej, "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej" 1999, nr 2-3, s. 37.
  • Radecki A., Stan rolnictwa ekologicznego i integrowanego [w:] Ekologicznie integrowane rolnictwo w Polsce, A. Radecki, A. Zawadzki, B. Łabetowicz (red.), Wydawnictwo Fundacja-Rozwój SGGW, Warszawa 1995.
  • Runowski H. Szanse rozwojowe gospodarstw ekologicznych w aspekcie integracji z Unia Europejską [w:] Agrobiznes w krajach Europy Środkowej w aspekcie integracji z Unia Europejską, t. 1, Wydawnictwo AE we Wrocławiu, Wrocław 1998, s. 294-297.
  • Sołtysiak U., Rolnictwo ekologiczne - historyczny przegląd metod [w:] Rolnictwo ekologiczne od teorii do praktyki, pod red. U. Sołtysiak, Ekoland, Warszawa 1993, s. 23-28.
  • Treager A. E., An Investigation of the Demand for Organically Grown Produce, University of Edinburgh, Scottish Agricultural Collego, MpHill 1993, s. 49.
  • Wasilewski M., Koszty produkcji w gospodarstwach ekologicznych i konwencjonalnych [w:] Agrobiznes w krajach Europy Środkowej..., s. 350.
  • Zysnarska E., Ekonomiczne uwarunkowania rozwoju produkcji żywności wytwarzanej metodami ekologicznymi, Wydawnictwo UMK, Toruń 1997, s. 24-28.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000015958

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.